Hoe herken je een hersenbloeding?

Bij jezelf maar ook bij anderen?
Wat kun je dan nog doen of ben je altijd te laat?
Is het hetzelfde als een herseninfarct?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij een hersenbloeding of beroerte is het vooral belangrijk om heel SNEL te handelen en te weten op welke symptomen je moet letten. Enkele jaren geleden is daarvoor een - erg weinig uit de verf gekomen -campagne voor geweest met de introductie van he FAST-lijstje. 1. Face (gezicht) : vraag aan de persoon om te lachen of de tanden te laten zien. Als de mond scheef staat of een mondhoek naar beneden hangt, kan dit duiden op een beroerte. 2. Arm (arm) : vraag aan de persoon om beide armen op te tillen en voor zich uit te strekken met de binnenzijde van de hand naar boven. Als een arm wegzakt of rondzwalkt kan dit duiden op een beroerte. 3. Speech (spraak) : vraag aan de persoon of aan omstanders of er verandering in het spreken zijn opgetreden. Als de persoon onduidelijk begon te spreken of niet meer uit de woorden kon komen, kan dit duiden op een beroerte. 4. Time (tijd). Het is belangrijk om bij één of meer signalen zoals hierboven beschreven, de tijd van aanvang van de verschijnselen te onthouden en door te geven aan de huisarts of aan 112. Dit is van belang voor de behandeling. Deze symptomen bij jezelf herkennen kan wellicht lastig zijn, daarom is het ook handig om te zorgen dat alle huisgenoten op de hoogte zijn van deze symptomen. Een beroerte en een hersenbloeding zijn neit hetzelfde ; bij een beroerte krijgt een deel van de hersenen tijdelijk geen bloed c.q. zuurstof door een verstopping of afknelling. Bij een hersenbloeding is er daadwerkelijk sprake van het openspringen van een bloedvat, waardoor er bloed in de hersenruimte terecht komt. De verschijnselen zijn echter hetzelfde.

Bronnen:
http://www.beroerte.info/

Be FAST! Toegevoegd na 1 minuut: Betere URL: http://www.jeroenboschziekenhuis.nl/jbz/jbz_patient/Nieuws/archief_homepageartikelen/be_fast_herken_een_beroerte

Bronnen:
http://www.jeroenboschziekenhuis.nl/jbz/jb...

Zelf ben ik twee jaar geleden getroffen door een herseninfarct. Dit gebeurde in mijn slaap, maar ben gelukkig wel wakker geworden. Ik was toen deels verlamd en kon niet uit mijn woorden komen. Omdat ik een week eerder een TIA (een lichtere vorm, ofwel waarschuwing) had gehad, begreep mijn vrouw direct wat er aan de hand was en belde 112. Binnen de kortste keren lag ik in de ambulance en werd me zuurstof toegediend. De oorzaak was een dichtgeslibde halsslagader waardoor de hersenen te weinig bloed (zuurstof) kregen aangevoerd. Omdat bij een hersenbloeding ook verlammingverschijnselen en een spraakgebrek kan optreden, is het moeilijk om direct vast te stellen wat je nu mankeert, maar zoals eerder gemeld is haastige spoed geboden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100