wie weet iets over oude lengtematen? hoeveel is 1 el en 640 st.

ik ben bezig met mijn stamboom en vind een omschrijving van een voorouder. hij was 1 el en 640 st lang.
Een el is 69,4 cm maar hoeveel is een St.??
Eigenlijk wil ik graag weten hoe lang hij precies was.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De lengtemaat el is afgeleid van de lengte van de onderarm, de ellepijp. Men kon zo op een eenvoudige manier lengtes meten. Omdat niet ieders arm even lang is, werd de el in 1725 gestandaardiseerd op de Haagse el. Dus als jouw informatie van na 1725 dateert dan wordt met el de lengte 0.694236 m bedoeld. Verder werden de maten palm, duim en streep gebruikt. Een palm is 1 decimeter, een duim 1 centimeter, en een streep 1 millimeter. Als ik de juiste berekening maak kom ik op een lengte van 1 meter 33.

Bronnen:
http://home.kpn.nl/vanadovv/Staring.html
http://www.lindaoud.nl/stamboomoud/handig_...
http://www.voorouderslimburg.nl/maten.htm

een el is inderdaad ongeveer 69,4 cm lang maar dit verschilde per provincie, zou dit nog even voor de zekerheid nakijken. St. staat voor streep, volgens ons huidige meetstelsel komt 1 streep ongeveer overeen met 1 millimeter Toegevoegd na 1 minuut: in brabant was een el bijvoorbeeld 69,2 cm terwijl een amsterdamse el 68.8 cm bedraagt

1 el = circa 68 cm 1 st = 1 mm st = streep Hij was dus ongeveer 1.32 meter lang In mijn stamboom heb ik ook meerdere mannen die kleiner waren dan 1.50 (en daarom afgekeurd werden als bv soldaat). Mensen waren vroeger veel kleiner dan nu. Dat kun je ook zien aan o.a. oude bedden en deuren in heel oude huisjes enz. Een oude bedstee bv zouden wij nu alleen zittend in kunnen slapen.

Bronnen:
http://educatie-en-school.infonu.nl/divers...

Hou er rekening mee dat na 18 zoveel de el op één meter is gesteld, dus kan het ook om 1m 64 cm gaan Toegevoegd na 1 minuut: Wat eigenlijk veel logischer is, 1.33 is wel erg kort..... Toegevoegd na 3 minuten: Dat moet zijn na 1820, dus.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100