Waarom is de een wel allergisch voor iets, en de ander niet?

Ik ben bijvoorbeeld allergisch voor chocolade, en niemand anders die ik ken heeft hetzelfde. Maar dit geld voor veel meer dingen natuurlijk.

Hoe komt dit, zit dit in het immuunsysteem of iets in die richting?

Toegevoegd na 13 minuten:
Aangezien in een beetje een onduidelijke vraag stel, zal ik hem even anders formuleren.

Waarom zijn we allergisch voor dingen? En waarom is dan de een allergisch voor het ene, en de ander voor het andere?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Meer dan honderd genen en vele omgevingsfactoren bepalen of iemand een allergie ontwikkelt. Dat maakt het onderzoek naar het ontstaan van allergische aandoeningen als astma en hooikoorts ook zo complex. Geleerden stellen dat de invloed van een gen het best begrepen kan worden door ook de biologische context daarvan te onderzoeken. Men heeft reeds ontdekt dat er allerlei interacties optreden tussen genen onderling en tussen genen en hun omgeving. Een genetische aandoening, zo concludeert men, ontstaat doordat biologisch en functioneel gerelateerde genen elkaar beïnvloeden. Of kinderen gevoelig zijn voor het krijgen van bepaalde allergieën hangt dus af van een samenspel tussen specifieke genen en hun omgeving. De ontwikkeling van genetisch bepaalde allergieën kan, met andere woorden, door omgevingsfactoren teniet worden gedaan. Deze kennis biedt in de toekomst aanknopingspunten voor preventie of behandeling van allergieën.Hieruit kunt U dus opmaken,dat het totaal NIET erfelijk is/hoeft te zijn ! Bij ondergetekende werd "pas" op zijn 5e verjaardag notabene ontdekt,dat hij zwaar allergisch is voor aardbeien. Wijlen m'n moeder had destijds een heerlijk slagroomtaart gekocht met verse aardbeien er op gedrapeerd. Binnen 3 kwartier nádat ik ervan had gesmuld met o.a. mijn broer en zus...zat ik van onder tot boven helemaal onder de rode vlekjes..alsof ik door 500 muggen was gestoken ,zo iets ! Sja via de huisarts naar het ZKH en dát als je jarig bent. Ik begreep er niks van - nét als U met het chocolade nuttigen- dat verder niemand van mijn directe familie nergens last van had. Zou het erfelijk zijn ,dan zou bijvoorbeeld mijn zus,broer,neefje,nichtjes of wie dan ook dit óók kunnen hebben. Niet dus ! Groet:Zoekertje (bron: deels Internet,deels zelf getypt)

De gevoeligheid voor allergie kan erfelijk zijn. Verder komen allergieën meer en meer voor door luchtvervuiling enz. Daar is de ene mens ook meer gevoelig voor dan de andere. Toegevoegd na 8 minuten: Bij een allergische reactie reageert het immuunsysteem overmatig op stoffen die in principe ongevaarlijk zijn.(bvb pollen in de lucht) Onze huidige voeding bevat meer kleurstoffen, conserveringsmiddelen, pesticiden en andere vervuiling dan vroeger. Ons immuunsysteem raakt overbelast door deze overdaad aan belastende stoffen, en daar heeft de ene ook meer last van de andere. Toegevoegd na 15 minuten: Waarom de ene allergisch is voor iets en de andere niet, dat weet tot nog toe niemand. Er bestaan op dit moment slechts theorieën, met geen overtuigend bewijs om hen te ondersteunen.

Bronnen:
http://www.yesanswer.de/med/nl/3106.html

Kort antwoord: we zijn allemaal verschillend

Dit verschilt gewoon per persoon maar heeft ook met je stofwisseling te maken. Ik heb 10 jaar zonder problemen ratten gefokt,nu ben ik zo allergisch als een gek. Wat gebeurd er als je chocolade eet ? Ik krijg van chocola van die grote pijnlijke puisten in mn gezicht :-(

Het krijgen of hebben van een allergie heeft verschillende oorzaken. Een allergie is een overdreven afweerreactie van het lichaam op een bepaalde stof, zoals sigarettenrook of een stofje van plant of dier. Stoffen die een allergische reactie veroorzaken worden allergenen genoemd. Het lichaam kan in contact komen met een allergeen door huidcontact, inademing of consumptie. Klachten en symptomen Een allergische reactie van het lichaam op een allergeen is vaak erg fel en soms ongecontroleerd. Dit kan zich op vele manieren uiten. Bijvoorbeeld als eczeem, astma, jeukende huiduitslag, niezen of tranende ogen. Bij een allergische reactie komt uit de lichaamscellen onder andere de stof histamine vrij. Histamine veroorzaakt de meeste klachten. U kunt al bij een tweede contact met een bepaalde stof allergisch reageren. Soms treedt een allergie pas op, nadat u meerdere malen met de stof in aanraking bent geweest. Een acute allergische reactie kan direct optreden na contact met of na inademing of consumptie van bepaalde stoffen. Het lichaam reageert dan binnen enkele minuten en in de ernstigste gevallen kan een shock optreden. Voorbeelden van deze snelle allergieën zijn hooikoorts, huidreacties en bijen- of wespenallergie. Een allergische reactie kan ook vertraagd optreden. Na twee dagen ontstaan dan klachten op het lichaamsdeel dat met de stof in contact is gekomen. Voorbeelden hiervan zijn contacteczeem en de reactie van Mantoux (het TBC-krasje). (Daar heb ikzelf mee te maken, ooit in aanraking geweest met het beestje kennelijk...) Toegevoegd na 2 minuten: noot: Vaak spelen erfelijke factoren een rol bij het ontwikkelen van een allergie. Is één van beide ouders allergisch, dan heeft het kind 50% kans op allergie. Hebben beide ouders last van allergie, dan is die kans zelfs 75%. Soms slaat een allergie een generatie over.

Bronnen:
http://www.allergievereniging.nl/
http://www.kring-apotheek.nl/zz/zz03.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100