Vroeger, toen er nog amalgaamvullingen werden gebruikt, moest je een paar uur wachten. Dat was de tijd die het amalgaam nodig had om uit te harden.
Drinken mocht wel meteen, omdat dat geen druk op de vulling veroorzaakt, en dus niet kan leiden tot scheurtjes of breuken.
De huidige composietvullingen worden uitgehard met UV-licht. Die vullingen zijn al volledig hard op het moment dat je opstaat uit de stoel van de tandarts.
Mijn tandarts zegt dat ik direct alles mag eten; in principe zou ik zelfs harde nootjes kunnen eten (die zijn berucht onder tandartsen omdat ze hoge puntbelastingen veroorzaken). Puur voor de zekerheid, en omdat ik best even zonder harde nootjes kan, zou ik een uurtje kunnen wachten voordat ik die dingen ga knabbelen. Maar nodig is dat niet.
Je kunt makkelijk zien of je een composietvulling hebt gekregen: die zijn namelijk wit, terwijl de amalgaamvullingen grijs waren.
Het uitharden van de composietvulling kun je ook duidelijk merken. De tandarts gebruikt daarvoor een soort lichtpen. Je ziet duidelijk het blauwachtige licht dat daaruit komt. De meeste modellen geven door middel van een goed hoorbaar piepje aan wanneer de belichtingstijd is verstreken. Afhankelijk van de vulling (gaatje, of één of meer vlakken (zijkanten) van de kies) geeft mijn tandarts steeds één of twee doses met de uithardingslamp. Ik hoor dan dus één of twee piepjes voordat ze het ding uit mijn mond neemt en verdergaat met "knutselen".
Toegevoegd na 3 minuten:
Ik zie net je toevoeging over hete dranken.
Dranken kunnen helemaal geen kwaad voor de vulling. Die is toch al uitgehard, en eventuele uitzetting of krimp krijg je later ook wel, dus dat maakt niet uit. Het materiaal is sowieso voldoende elastisch.
Afhankelijk van hoe dicht het boorgat bij de zenuw is gekomen, kan het gebeuren dat je extra gevoelig bent voor warmte en kou. Dat is dan wel onaangenaam voor jou, maar voor de vulling maakt het niet uit.
Het kan ook gebeuren dat je gevoeliger bent voor aanraking en druk, of zelfs dat je sowieso gevoelig bent, ook zonder enige aanraking. Dat trekt met een paar uur wel weg. Als je pech hebt duurt het een dag, of soms zelfs zo'n vier dagen.
Ook je tandvlees kan gevoelig zijn doordat het wat is beschadigd tijdens de behandeling van een dieper liggend gaatje. Ook dat gaat na een paar dagen weg, en het heeft niets met de vulling te maken.