Wie weet er een mooi woord voor lotgenoot ?

Het lot en genoten zijn geen fraaie woorden terwijl je wel weet waar het om draait. Heel veel zieken zijn lotgenoot van elkaar maar ze hebben allemaal een hekel aan het woord lotgenoot.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat is er mis met het woord lotgenoot ? Het is een prachtig nederlands woord dat precies de lading dekt. Je bent genoten / gezellen / een groepje of gezelschap dat hetzelfde lot / probleem / bestemming / verschijnsel onder gaat. Het slaat natuurlijk ook niet alleen maar op ziekte, al gebruiken we het woord lot zelden in positieve context. Maar ook twee mensen die zijn afgewezen voor de zelfde functie of die beide hun relatie hebben zien eindigen zijn lotgenoten. Het primaire doel van een woord is dat de betekenis duidelijk is, en dat is hier zeker het geval. Het heeft zijn waarde dus nog beslist niet verloren. Zou je daarvoor een synoniem willen bedenken, dan zou je dat bijna moeten toespitsen op de situatie specifiek van meerdere mensen met dezelfde of een vergelijkbare ziekte. Het enige woord dat wellicht een beetje in de buurt komt is medestanders, maar dat vereist veel meer een actief aspect. Als lotgenoten ondergá je, en is er juist weinig concreets te ondernemen tegen het gemeenschappelijke lot - vandaar ook lot ; dat impliceert een onafwendbaarheid. Dat is ook misschien de negatieve bijklank die je bedoelt waardoor zieken er een hekel aan hebben. Maar ik denk eerder dat ze een hekel hebben aan het ziek zijn zelf, de onafwendbaarheid en de onmacht dan aan het feit dat er mensen zijn die precies in dezelfde situatie zitten en precies weten hoe ze zich voelen ; de lotgenoten.

collega-zieke?

Medepatiënt vind ik een net woord.

medestrijder vind ik wel een mooie metafoor.

Deelgenoot, is dat iets? Dit staat in het synoniemenwoordenboek. td

Bronnen:
Van Dale groot synoniemenwoordenboek (2007)

Maatje

medestrijder misschien?

hier een aantal opties synoniemen van METGEZEL metgezel is 1 maal gevonden als trefwoord: trefwoord: metgezel synoniemen: gezel, kameraad, maat, makker, partner, reisgenoot metgezel is 2 maal gevonden als synoniem van een ander trefwoord: trefwoord: kameraad synoniemen: gabber, kompaan, kornuit, maat, makker, metgezel, spitsbroeder, vriend, wapenbroeder trefwoord: maat synoniemen: collega, gabber, kameraad, maatje, makker, metgezel, partner, vriend

Bronnen:
http://synoniemen.net

Zonder de andere antwoorden bekeken te hebben: 1. Reisgenoten 2. Steun-dragers 3. Ziekte-vrienden 4. Leven-genieters 5. Schuitje-genoten (van in het zelfde schuitje) 6. ....

jij vindt de woorden lot en genieten niet bij elkaar passen... dat is heel begrijpelijk, want het lot -je lot- is iets dat je overkomt, daar heb je niet voor gekozen en meestal ervaar je je lot niet als iets prettigs of positiefs... als je je lot wel als prettig of positief ervaart noem je het meestal 'mijn bestemming' of gewoon 'mijn leven' of benoem je het niet, omdat het je niet opvalt... als je dát, wat het leven je brengt, als pijnlijk of moeilijk ervaart, kun je er niet van genieten... het liefste wil je, dat het stopt of verandert... kortom: je verzet je er tegen... naar mijn ervaring zit het geheim van gelukkig leven er in om alles wat op je pad komt te aanvaarden, te accepteren... op het moment dat het lukt om in te zien én te accepteren dat alles is zoals het is, en met al je liefde en creativiteit ben je niet in staat het te veranderen... op dát moment kan er acceptatie ontstaan... dan kan er ontspanning ontstaan... hoe de omstandigheden ook zijn... wellicht kun je dan genieten van je 'lot'... Toegevoegd na 2 uur: aha... ik meen nu te begrijpen dat het woord genoten niet komt van genieten... laat ik dat nu altijd gedacht hebben.... ik geef inderdaad geen antwoord in die zin dat ik een pasklaar woord geeft dat je kunt gebruiken in plaats van lot-genoten... ik heb gewoon wat zitten filosoferen over lot en genieten... zal ik dit antwoord dan maar verwijderen... wat denk jij?

Lot had het erg naar zijn zin?

"Gelijkaardig" zouden de belgen zeggen. Gelijk klinkt aardig en aardig natuurlijk al vanzelf.

Medi-maat of medi-broeder/zuster of medibroer of -zus lijkt me wel wat, als ik er over nadenk.

Medi-gezel. Medi voor het woord 'medisch' en gezel spreekt voor zich.

In het nederlands zou ik geen passend woord kunnen vinden, maar daar ik heel lang in het buitenland heb gewoond, vind ik het woord "confratelli" heel toepasselijk. Daarnaast klinkt het ook nog wel mooi..... :)))

Is medebelever (of medebeleefster) iets, Addy?

In-De-Misère-Meedeler!

Medemaker

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100