mag je een stagair 'weigeren' als je bij een ziekenhuis bijvoorbeeld een lichamelijk onderzoek krijgt?

Als je niet wilt dat zo'n stagair meekijkt mag je dan zeggen dat hij/zij weg moet gaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, je hoeft het er niet mee eens te zijn, dat jij als studieobject behandelt wordt.

Jazeker. Als het goed is vraagt de arts ook altijd of de stagiair mee mag kijken of handelingen mag uitvoeren.

Inderdaad hoef je daar niet mee akkoord te gaan. In veel gevallen wordt het netjes gevraagd of het in orde is als er stagiaires of co-assistenten komen maar soms vraagt men dat niet. Gewoon zeggen dat je er geen prijs op stelt, het is jouw lichaam.

Het woord 'studieobject' vind ik een beetje ongelukkig gekozen, het is idd zo dat een stagiair dingen leert, maar hij/zij zal je met net zoveel respect behandelen als de afgestudeerde arts, die professionaliteit hebben ze wel. Er wordt je altijd gevraagd of je er bezwaar tegen hebt dat een stagiair bij het consult aanwezig is en je wordt echt niet raar aangekeken als je dat liever niet wilt, want het gaat in de eerste plaats om jou

Ja, dat mag. Maar er zijn verschillen: je hebt studenten medicijnen die tijdens hun studie meekijken, en je hebt artsen in opleiding - die laatsten zijn al arts, maar zijn zich aan het specialiseren, en je leert nu eenmaal ook door praktijkervaring, dus willen die ook graag onderzoeken en dergelijke. Maar als je dat niet wilt, kun je dat gewoon aangeven.

Ja dat mag. Sterker nog: je mag zelfs een arts weigeren. Gelukkig hebben patienten veel rechten. Maar je kunt je wel afvragen of het verstandig is. B.v. door je af te vragen wat er zou gebeuren als iedereen dit zou gaan weigeren. Zo iemand is niet zomaar van de straat geplukt, maar volgt een opleiding. Alleen uit boekjes valt dit vak niet goed te leren, en er zal dus praktijkervaring opgedaan moeten worden. Wees blij dat dit gebeurt. Het zegt iets over de kwaliteit van de opleiding en daar hebben we allemaal alleen maar baat bij. Het is mij al meerdere malen gebeurd, zelfs hele intake-gesprekken. En er is geen seconde in mij opgekomen om dat te weigeren.

Zowel bij een huisarts, als in een ziekenhuis, wordt je vooraf geïnformeerd, krijg je de vraag, of je akkoord gaat dat een arts in opleiding, meekijkt, danwel zelfstandig een handeling uitvoert en deze door een 'arts' laat beoordelen, cq laat nakijken. Je hebt ten allertijde het recht om dit te weigeren, zonder opgaaf van reden. Bij Academische. Ziekenhuizen is de kans op behandeling in combinatie van Artsen in Opleiding het grootst. Positief punt. Omdat meerdere mensen/artsen 'naar je kijken', wordt je klacht/aandoening natuurlijk wel heel serieus genomen. Menselijk falen gebeurt nu eenmaal bij 1 persoon een stuk sneller dan als er meer dan 1 persoon/arts naar kijkt.

Je moet helemaal niets qua medische behandelingen of onderzoeken. Je mag alles weigeren maar de vraag is of de arts je dan nog wel kan en wil behandelen. Bij een meekijkende student zal dat laatste niet het geval zijn maar bedenk dat zo'n stage noodzakelijk is om het vak te leren. Je behandelend arts is immers ook zo begonnen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100