in hoeverre is stof schadelijk voor je longen?

er is altijd wel wat stof in huis maar in hoeverre is het schadelijk voor je?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Stof is normaal gesproken een vijand van de longen, en het lichaam moet daarom ook altijd werk verrichten om de long weer schoon te maken/herstellen. (net zoals een wond zich herstelt). Daarintegen kan het je lichaam wel weer in conditie houden. Met het oog op een TE schone lucht maakt je eerder kwetsbaar en dus ook ziek. Dus teveel hygiëne is niet goed, net zoals teveel viezigheid.

Gewone huis-tuin-en-keukenstof is niet zo schadelijk voor een mens, want dat is te 'grof' en wordt voor een groot deel door je neusharen opgevangen. Maar fijnstof is zeer schadelijk. Mensen die in de bouw met fijnstof werken, of wegwerkers die asfalt leggen, schilders enz. Deze mensen ademen hele fijne stof in en dat is erg schadelijk voor de longen.

Normaal stof in huis valt nog wel mee. Het stof kan worden opgevangen door de neusharen, of blijft plakken aan je slijmvlies die het afvoert. Schadelijke stof is fijnstof, wat je voornamelijk vindt in de uitlaatgassen van fabrieken en auto's.

Doordat de stofdeeltjes in de longen doordringen, beschadigen ze het longweefsel, dat zich hierdoor gaat verdikken. Dit proces heet longfibrose. Naarmate de ziekte verder doorzet, wordt ook de fibrose erger en krijgt iemand een verminderde longfunctie en ten slotte ernstige ademhalingsproblemen.

het slijmvlies in je keel vangt deze deeltjes die er niet thuis horen op en dat nies je/hoest je uit. het zou wel schadelijk zijn voor je longen als deze deeltjes doorbreken. dit is het geval bij een slijmvlies-aandoening waardoor de transportfunctie van het slijmvlies niet meer goed werkt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100