Hoe komt het dat als je uit de zon bent, je pas na een paar uur kan zien dat je verbrand bent?

Ik heb vandaag de hele dag in de zon gezeten. Nadat ik uit de zon, naar binnen was gegaan keek ik in de spiegel; niks aan het handje.
Een uur later zag ik al iets roder.
Na nog een uurtje of 2 zag ik dat ik verbrand ben.

Hoe komt het dat je (soms) pas nadat je een tijdje uit de zon bent ziet dat je verbrand bent?

Komt het door de ogen (invloed van de zon) of komt het door de huid? Of komt het ergens anders door?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

UV-stralen veroorzaken niet direct het rood worden van de huid. De bovenste huidcellen raken erdoor beschadigd, en gaan te gronde. Het duurt enige tijd voordat de afbraakprodukten van de beschadigde cellen de rest van het lichaam bereiken, en het lichaam erop reageert door de bloedvaten te verwijden, en witte bloedcellen naar het beschadigde gebied te dirigeren. de beschadiging zelf veroorzaakt ook nauwelijks pijn (anders zou je wel op tijd uit de zon gaan) de reacte van het lichaam wel- daardoor is de verbrande huid pas uren later rood en pijnlijk. Bij verbranding door hitte zijn alle huidcellen in een (klein) gebied beschadigd, waardoor de reactie van het lichaam veel sneller optreedt. Bovendien worden dan de pijnzenuwen direct geactiveerd.

Door de weerkaatsing van het zonlicht zie je dingen letterlijk lichter. Pas na een tijdje passen je ogen zich aan naar "normaal"licht en zie je dat je verbrand bent

Over het algemeen denkt men dat de huid pas verbrand is als die rood is en pijn doet. Maar de huid is al verbrand als deze 8 tot 24 uur na het zonnen lichtrood kleurt. Uw huidtype en de UV-index bepalen hoelang u in de zon kunt liggen.

Bronnen:
http://www.kring-apotheek.nl/zz/zz48.html

Het lichaam heeft tijd nodig om te reageren op de huid, die is beschdigd door het ultraviolette licht. De reactie komt na een paar uur na de beschadiging op gang. Om de schade te repareren wordt extra bloed gezonden naar de getroffen plek(ken). De rode kleur komt door de extra bloedtoevoer. De meeste pijn doet zich voor tussen 6 en 48 uur na de overbelichting.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100