wordt je van een vies huis sneller ziek?

Toegevoegd na 58 minuten:
Oké, vies is een relatief begrip.

Ik woon in een studentenhuis met in totaal 5 mensen, er wordt hier misschien 1 keer in de 4 maanden echt schoongemaakt. Er ligt overal stof, in de keuken wordt er intensief geleefd, etensresten etc. De wc's worden ook niet met regelmaat schoongemaakt, maar zijn prima te doen. Het is niet zo erg als dat je weleens op tv ziet. Maar ik vraag me af of het bij kan dragen aan de verzwakking van je weerstand. We hebben ook een kat.

Weet jij het antwoord?

/2500

Er kunnen schimmels ontstaan in de badkamer waar je mogelijk ziek van kan worden. Als je eet van vieze dingen kunnen er veel bacterien op zitten waar je ziek van kan worden. Ook als je ergens je hand op legt kan je mogelijk iets oplopen waar veel bacterien of schimmels in zitten

ja er zweven dan allemaal baxillen en je vind jezelf ook viezer als alles is opgeruimd kan je je veel beter concentreren en als het is opgeruimd ben je veel geruster en er is geen stof in je huis waardoor je astma kan krijgen

Dat is in zijn algemeenheid niet te zeggen. Want wat is vies??? Wat jij vies vind dat vind ik misschien best wel schoon. Hoe vaak je iets moet poetsen, of stofzuigen, of dweilen of wat dan ook, dan mag iedereen zelf weten. Wat is vies? Daar zijn geen algemene normen voor. Wel is het zo, dat tegenwoordig vaak veel te veel aandacht gegeven wordt aan "hygienisch" schoon. Want al te schoon is ook niet goed. Dan bouw je geen weerstand meer op en dan kun je nergens tegen en dan wordt je eerder ziek.

Niet perse maar van een te schoon huis kan je ironisch genoeg wel ziek worden omdat je dan geen antistoffen hebt voor simpele ziektes zoals verkoudheid.

Dat ligt er aan vat je vies vindt. Over het algemeen is een huis dat gewoon niet helemaal spic en span is en niet dagelijks wordt ontsmet een stuk beter voor je weerstand dan een door- en door schoon huis. Maar een huis dat zwaar vervuild is, zoals je ze op teevee weleens ziet, waar in jaren niet is schoongemaakt en overal etensresten en vuil van huisdieren te vinden is, is natuurlijk verre van gezond. Maar dan heb je het wel over extremen. Wie zijn huis echt zo schoonmaakt dat je kunt spreken van ontsmetten (waarbij er vaak ook hele grote hoeveelheden ongelofelijk smerige chemicaliën zoals chloor doorheen gejaagd worden) zal een lagere weerstand hebben en dus vaker ziek zijn dan iemand die gewoon normaal niet al te schoon huis heeft. Bovendien kun je dan ook nog eens iets anders doen dan poetsen, want het blijft nooit lang echt schoon, tenminste, niet in een huis waar in geleefd wordt. Toegevoegd na 12 uur: Je toevoeging zegt een hoop. En ik kan je geruststellen : ja, studenten zijn relatief zo ongeveer de gezondste bevolkingsgroep van Nederland, en hun dieet is in de regel een grotere bedreiging voor de gezondheid dan hun levensomstandigheden. Maar niemand verbied je zo nu en dan een doekje te pakken natuurlijk, al is het maar vlak voor je het zelf gebruikt. De kat is een goed plan ; die voorkomt met wat geluk in elk geval dat je muizen krijgt, want DAT is WEL ongezond.

Maar vies, ècht vies = goor, daar kun je best ziek van worden. Een wc waar je niet meer op wilt, een keuken zoals je ziet in de Keurmeester Rob Geus-programma's, over de datum spul in de koelkast, een aangegroeide magnetron en muizenkeutels in je kamer?

Een huis moet zeker niet helemaal schoon zijn, want van een beetje viezigheid bouw je juist weerstand op. Er is natuurlijk wel een grens qua viezigheid.

Als iemand in bepaalde landen in de rivier sprint die ze als open riool gebruiken, hoeven zij daar helemaal niet ziek van te worden. Simpelweg omdat diegenen die daar niet tegen kunnen aldaar, uitgestorven zijn. De genen die bepalen dat je er wel tegen kan, hebben daar overleefd. Zouden wij daar met onze hygiënische gewoonten in springen, dan kunnen we zomaar vreselijk ziek worden. Omgekeerd ook: iemand aldaar die hier in Nederland komt, kan direct ziek worden van dingen waar wij dan helemaal weer geen last van hebben. Zo is 't met een 'vies huis' ook: het hangt van je genen en weerstand (groenten en fruit eten) af of je er ziek van wordt (/kan worden) of niet. Toegevoegd na 25 seconden: sprint=springt

weerstand bouw je op door met verschillende soorten vuil/bacteriën, virusjes in aanraking te komen. zonder het bovenstaande dus geen weerstand. in die zin kan je zeggen dat het 'gezond' is. droog vuil (stof, kattenhaar, rommel) kan geen kwaad voor de gezondheid, je kan hierdoor juist weerstand mee opbouwen. (iemand die in een steriele omgeving opgroeit zal ziek worden van hetgeen waartegen geen weerstand is opgebouwd) als het nu om een onhygiënische keuken gaat kan het anders zijn. zo kan een natte vaatdoek een mekka zijn van ongezonde levensvormen. het schoonmaken van het aanrecht met een vieze doek om vervolgens je broodje op dit aanrecht te smeren kan dus nare gevolgen hebben voor je gezondheid. etensresten kunnen vliegen (fruitvliegjes) en ander ongedierte aantrekken die een bacteriële besmetting van het een of ander kunnen veroorzaken (vliegen zitten overal, met net zo veel plezier op uitwerpselen dan op je eten) als je na een wc bezoekje je handen goed wast (antibacteriële zeep) zal dit geen gevaar voor je gezondheid zijn. het kan dus ongezond zijn, maar hoeft niet. misschien is het een idee om met zijn allen rond de tafel te gaan zitten en een rooster te maken zodat het netjes blijft?

Als je maar wel vaak lucht en je eigen bed bv goed schoonhoud dan loop je een beperkt risico (zolang je voedsel maar schoon is natuurlijk).

Weerstand bouw je op als je in aanraking komt met bacterie/virussen daar worden in je lichaam dan antistoffen tegen gemaakt waardoor je soms wel eens ziek van kan zijn. Maar het kan ook zeer gevaarlijk zijn, indien je met agressieve bacterie of virussen in aanraking kan komen zou je wel eens zeer ernstige ziek kunnen worden. Het is uiteraard ook niet de bedoeling om in aanraking te komen zoals etensresten die enkele weken oud zijn. Die kunnen bacterie bevatten dat zelfs dodelijk kan zijn. Ook heb je een kat die daar hoog waarschijnlijk ook nog eens aan likt en bacterie/ virussen kunnen mee dragen en door geven aan iedereen. Niet vergeten dat verschillende virussen wel een bloedziekte kunnen veroorzaken die zeer ernstig kan zijn en ook bacterie kunnen zeer gevaarlijk zijn. Te steriel leven is ook niet goed want dan bouw je geen immuun op, maar te vervuild is ook zeker niet goed. Heb het op een makkelijke manier proberen uitleggen zoals ik altijd probeert te doen :-)

Over het algemeen hebben studenten wel een aardige weerstand, dus echt heel gevaarlijk is het niet. Maar toch kan ik me voorstellen dat je het wat schoner wilt hebben. Dus hier een tip voor een mooi schoonmaakrooster: Schrijf alle klussen op het rooster, dus badkamer/keuken/woonkamer etc. Laat alle bewoners via automatische afschrijving maandelijks schoonmaakgeld storten. Met het doen van de klusjes kun je schoonmaakmiddelen kopen. Maar ook beloning voor uitvoering geven. Dus het schoonmaken van de badkamer kan je bijvoorbeeld 5 euro opleveren. Sommige bewoners zijn te lui om schoon te maken en kunnen het werk uit handen geven aan andere bewoners. Er is altijd wel een student die krap bij kas zit, en alle klusjes in huis wil doen voor zo'n 50 euro. Succes!

Extreem schoon is ook wat, maar schoon is alleen maar belangrijk. Natuurlijk zijn schimmels niet goed, je krijgt bij het gebruik met elkaar van een douche jeuk aan je voeten. Vuil is ongezond, je vraagt om ongedierte in huis. Ook kan niet iedereen tegen een kat in huis, daar kan je allergisch voor zijn. Tip: Stel een rooster op wat iedereen elke dag doet of wissel dat 1 keer per week. Maar doe allemaal elke dag iets en het wordt al een stuk beter.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100