Mag je zetpillen paracetamol 4 x per etmaal twee maanden achter elkaar gebruiken?

Een ouder iemand in mijn omgeving kan moelijk slikken. Daarom gebruikt hij al een paar weken zetpillen paracetamol. Voor pijnbestrijding tot aan een operatie over een week of zeven. Kun je daar gewoon mee doorgaan, die twee maanden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De manier van toediening is niet de issue maar wel het langdurig gebruik. Als hij op doktersvoorschrift paracetamol moet/mag gebruiken dan maakt het niet uit of hij dat oraal, rectaal of intraveneus doet. Intraveneus doen ze alleen in ziekenhuizen en dus kan hij alleen nog pillen slikken of zetpillen zetten. Zetpillen zijn een zeer goed alternatief als je niet goed kan slikken. Het wordt iets eerder opgenomen maar ook iets minder goed vertelde de apotheker mij. Ik gebruikte toen 4 keer per dag 1000mg paracetamol gedurende enige weken. Toegevoegd na 5 uur: Mbt de vraag of de endeldarm ertegen kan: dit zal niet aan de paracetamol liggen. Bij alle overzichten van bijwerkingen staan geen problemen met de endeldarm gemeld (in tegenstelling tot andere medicatie die via zetpillen wordt gegeven zoals bisacodyl).

Voor dergelijke pijnstilling zou ik eerst een dokter raadplegen want al die weken vier zetpillen per dag lijkt mij geen geschikte dosis +ev weerslag op de endeldarm na zoveel tijd

Bij kortdurend gebruik mag je maximaal 4 gram gebruiken per etmaal, bij chronisch gebruik maximaal 2 gram. Let ook op mogelijke wisselwerking met andere stoffen die deze persoon misschien gebruikt (actieve kool (norit), alcolhol, bloedstolling-remmende medicijnen, colestyramine, zidovudine)

Het is beter voor de gezondheid en mogelijk goedkoper als de arts je deze voorschrijft, want de kosten van door een arts voorgeschreven medicijnen zijn in principe fiscaal als zorgkosten aftrekbaar. Zogenaamd zelfhulpmiddelen/huisapotheekmiddelen zijn dat niet (meer).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100