Ik kan de R Niet goed uitspreken. Hoe komt dit/ hoe heet dit.

Ik kan de letter R niet goed uitspreken ik ben 12 jaar en als ik de R uitspreek spreek ik het uit als een W Ik weet niet hoe dit heet, kan iemand me vertellen hoe dit heet/ hoe ik er van af kom

Weet jij het antwoord?

/2500

Probeer de tong-R aan te leren en te oefenen, door een herhaalde d te proberen. Bijvoorbeeld in plaats van brood, uit te spreken: b d d d d ood Toegevoegd na 1 dag: Bij taalonderwijs is een onderdeel van logopedie, hoe de letters gevormd worden. Zo heb je de keel-r (de "haagse"r en de tong-r, zoals beschreven. De tong-r is duidelijker omdat de keel-r lijkt op de g. Toegevoegd na 1 dag: De gevraagde naam is brouwen. Dat betekent de letter 'r' met een scherpe, op een 'ch' lijkende keelklank uitspreken.

Er is niet een goede of slechte uitspraak van de letter r. In Nederland wordt hij op verschillende manieren uitgesproken, maar je kunt het wel oefenen. De beste manier is om naar een logopedist te gaan. Deze kunnen je helpen met verschillende oefeningen, zodat je het niet meer of minder uitspreekt als een W. Toegevoegd na 7 minuten: het heeft wel te maken met de tongmotoriek, die kun je trainen met oefeningen, zodat de letter r ook beter uitgesproken kan worden. Maar ik zou dan toch naar een logopedist(e) gaan.

Bronnen:
ervaring van familielid
http://www.google.nl/url?sa=t&source=web&c...
wikipedia

Ik neig ejg naar de ej uitspjeken als een j. Ik sla de ej meestal min of meej ovej als ik pjaat, als ik 'm heel uitdrrrrrukkelijk wil uitsprrrrrrrrreken moet ik 'm errrrrrrrg laten rrrrrrrrrrrrollen. Er zal vast wel een specifieke naam voor zijn, maar die ken ik niet. Misschien zou je eens advies kunnen vragen bij een logopedist? Overigens is mijn 'spjaakgebjek' nooit een probleem geweest, men vindt mij goed verstaanbaar en ik heb jaren mijn geld verdiend met mijn stem (als telefonist en als omroeper).

Ach, er zijn hele volksstammen (zoals in Japan/China) die geen r kunnen uitspreken. Dit simpelweg omdat ze 't daar niet nodig hebben. Hier zit 't wel in de taal. Het is slechts een kwestie van oefenen.

Grote kans dat je tongriempje wat aan de korte kant is. Je tongriem dat stugge, dwarse velletje onder je tong. Als dat te kort is wordt het puntje van je tong tegengehouden als je die uitsteekt. Dat kan het uitspreken van een rollende 'r' belemmeren. Had mijn dochter ook. Met een uiterst kleine chirurgische ingreep kun je dat laten verhelpen. Laat je huisarts er naar kijken en vraag of die je wil verwijzen naar een KNO-arts.

Mijn dochter heeft dit ook gehad en heeft logopedie ervoor gekregen. Je hebyt twee verschillende manieren voor de r. Je kunt een rollende r met je tong maken of in je keel. 1 van de oefeningen die ze moest doen was met water gorgelen en dan de r proberen te maken. Maar misschien is het verstandiger om je te laten behandelen bij logopedie. Daar kunnen ze je vast nog veel meer tips geven. Succes!

Hoe het komt weet ik niet, maar natuurlijk kan je er wat aan doen, spraakles is een optie, en anders voor de spiegel gaan staan en oefeningen doen. Mocht dit niet lukken, dan moet je ermee leren leven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100