Waarom krijg je geen kippenvel in je gezicht?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als ik erg schrik (het gebeurt niet vaak) krijg ik wel een soort kippenvel gevoel in mijn gezicht...

Omdat je hier meestal toch bijna geen haar hebt. En het nut van kippenvel is om je huid extra te isoleren door een laagje lucht tussen de huid en de omgeving te maken.

Kippenvel wordt veroorzaakt door kleine spiertjes die samentrekken, waardoor de haren rechtop gaan staan. Deze samentrekking wordt veroorzaakt door het autonoom zenuwstelsel, waardoor kippenvel niet kan worden onderdrukt. De reactie vindt vooral plaats op plaatsen met veel lichaamshaar, zoals de borst, de benen en de onderarmen. Aldus wikipedia

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kippenvel

Goeie vraag! Ik denk dat het haar op je gezicht andere eigenschappen heeft dan het haar op de rest van je lichaam. Misschien is het stugger haar en zal het daarom minder snel rechtop gaan staan (de oorzaak van kippenvel). Met name het haar op je armen is soepel en zal makkelijker rechtop gaan staan dan het haar op andere plekken op je lichaam. Het geldt trouwens voor meer plekken op je lichaam dat je er geen kippenvel krijgt. Heb jij wel eens kippenvel op je borst en rug?

Net als Class1306 krijg ik ook wel degelijk kippenvel op mijn gezicht. Niet alleen als ik schrik, maar ook als ik het heeeeeel koud heb. Of tijdens de seks als het heeeeel lekker is... (tja, echt waar...)

Daar heb je niet van die kleine spiertjes...

"In de eerste seconden na hevige schrik, een ongeluk, het ontwaren van een treiteraar, sturen de hersenen stresssignalen via ruggenmerg en zenuwuiteinden van het sympatisch zenuwstelsel het lichaam in. De zenuwuiteinden scheiden adrenaline en noradrenaline uit als stressveroorzakende moleculen. Het lichaam maakt zich klaar voor een vlucht-, vecht- of angstreactie" Ik gok dat betreffende zenuwuiteinden niet in het gezicht zitten, waardoor je daar geen kippenvel krijgt.

Bronnen:
http://www.scholieren.com/werkstukken/20240

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100