Waar komt het bloed vandaan voor een stijve penis?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er is niet heel veel bloed nodig voor en erectie. Je hele lichaam kan best toe met een beetje minder, wat tijdelijk naar je penis verplaatst wordt. Er zijn trouwens mannen die bij een erectie niet meer rationeel kunnen denken. Bij hen komt dat bloed uit de hersenen ;-).

Hoe ontstaat een normale erectie? In de penis zitten twee zwellichamen (‘corpora cavernosa’) en een plasbuis (‘urethra’). De zwellichamen bevinden zich bovenaan (als men op de penis neerkijkt) en de plasbuis onderaan. Een zwellichaam kan men het best vergelijken met een spons: het is een verzameling van kleine holtes (kamertjes) die onderling met elkaar in verbinding staan. In slappe toestand bevatten deze holtes weinig bloed. Binnenin de zwellichamen lopen aanvoerende bloedvaten (slagadertjes). In slappe toestand zijn deze aanvoerende slagadertjes vernauwd (als het ware in een kramptoestand), zodat het aanvoerende bloed ook praktisch direct wordt afgevoerd door de afvoerende vaten (adertjes) die binnenin tegen de dikke elastische wand van de zwellichamen liggen. Het bloed dat in de zwellichamen komt is afkomstig uit de directe omgeving in de onderbuik. Je buik is n.l. flink doorbloed i.v.m. het spijsverteringskanaal.

Bronnen:
https://www.jessazh.be/deelwebsites/urolog...
https://www.bing.com/images/search?q=bloed...

In een penis zitten twee zwellichamen. Soms worden deze vergeleken met de structuur van een spons. Als de penis slap is, zit er weinig bloed in de holtes van de zwellichamen. In deze zwellichamen lopen ook aanvoerende bloedvaten (slagadertjes). Indien de penis slap is, zijn deze slagadertjes vernauwd. Eigenlijk wordt het aangevoerde bloed meteen afgevoerd door afvoerende vaten (adertjes). Deze liggen binnenin tegen de elastische wand van de zwellichamen. In principe is een penis continu doorbloed. Het bloed wordt aangevoerd en afgevoerd. Dit bloed heb je ook nodig voor een erectie. Indien je seksueel geprikkeld wordt, gaan de aanvoerende bloedvaten open staan (normaal zijn ze dus vernauwd). Hierdoor stroomt er dus veel meer bloed door de penis. De zwellichamen beginnen dan te zwellen (de spons vult zich). De afvoerende adertjes worden tegen de wand van de zwellichamen platgedrukt. Hierdoor kunnen de afvoerende adertjes geen bloed meer afvoeren. Hierdoor wordt de penis stijf en blijft ook stijf. Je hebt dan een volledige erectie. Hormonen en zenuwen hebben een grote invloed op dit proces.

Als je geld uit de muur trekt, komt dat dan uit de flappentap vandaan, of toch van je bankrekening? Ik vermoed dat de vraagsteller wil weten wáár het ineens benodigde extra bloed nou echt vandaan getoverd wordt, d.w.z. zonder dat de voordien nog opgewonden levens-veer van betrokkene ineens afgelopen is en hij tijdens een intense levenssfeer-beleving het loodje legt omdat het tijdelijk in de penibele bloedvaten opgestuwde bloed niet terstond door ‘reserve’bloed van elders werd vervangen. De benodigde hoeveelheid extra bloed is ongeveer 130 ml. Dat was onderwerp van een vraag in maart: https://www.startpagina.nl/v/wetenschap/biologie/vraag/662519/ml-bloed-gaat-erecte-penis/ In de penis is ongeveer 130 ml bloed nodig voor de erectie: “The penis requires about 130 ml of blood to become stiff.” Bron: http://www.mhfi.org/ronaldvirag.pdf pag. 2 punt 6. Als die 130 ml ineens aan de bloedbaan onttrokken wordt, is daar ineens 130 ml minder bloed in omloop. Hoe wordt dat opgevangen? Dat gebeurt door ‘reserve’bloed aan de lever en de mild te onttrekken. Beide organen hebben namelijk onder andere een reservoirfunctie en kunnen (ook bij andere inspanning) extra bloed in omloop brengen. https://www.alletop10lijstjes.nl/top-10-grootste-organen-in-het-menselijk-lichaam/ ; zie bij milt en bij lever. “Bloedreservoir: bij flinke lichamelijke inspanning kan de milt zich als een spons samenknijpen en daarmee extra bloed in de omloop brengen. Dit samenknijpen zorgt mogelijk voor de bekende steek in de zij tijdens lichamelijk inspanning, bijvoorbeeld hardlopen.” https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/144859-milt-functie-wat-doet-de-milt-klachten-aan-milt-ligging.html#milt-functies-en-taken “Normaliter bevat de lever ongeveer 800 milliliter bloed.” https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/155249-anatomie-fysiologie-in-10-stappen-lever-en-galwegen.html#4-functies-van-de-lever . . Voor bloeddonoren zal dit niet zo gek klinken; die staan zonder blikken of blozen ca. een halve liter bloed af. Piece of cake (ja, bij de koffie!).

Toegevoegd op 12 juli 2019 00:40: bron
Bronnen:
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aando...
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diver...
https://www.startpagina.nl/v/wetenschap/bi...

Het hart .... en daarna de via de slagaders (van de grote bloedsomloop) en dan naar de specifieke aftakkingen die naar de penis leidt en terecht komen in de zwellichamen. (Wat er daar gebeurt precies gebeurt legt Simonsdochter mooi uit) Natuurlijk kan het bloed, wat nodig is om een orgaan ervan te voorzien, potentieel uit heel het lichaam komen via de aders, maar waar dat dan vandaan is, weet je niet helemaal zeker. Wat hoe dan ook zeker is, is dat het het hart heeft gepasseerd en de andere slagaders in die route naar het orgaan (in dit geval de penis). Stel je een bloedcel voor die zich in erecte penis bevindt. Als je deze bloedcel in tijd en weg teruggaat volgen door het bloedvatenstelsel, kom je binnen 1 circulatieslag altijd minstens zeker terug in het hart. Vanaf daar gezien kan het dus weer uit veel organen teruggevoerd zijn. Doordat de penis nu tijdelijk meer bloed onttrekt aan het stelsel, moet dit schijnbare "tekort" aangevuld worden, (bordensteker legt mooi uit hoe dat werkt) maar de bloedcellen uit die reservoirs hoeven natuurlijk niet per se weer in de (erecte) penis zelf terecht te komen. === Als jij de kraan openzet en je afvraagt waar nu toch dat water vandaan komt, kan je antwoorden: -de kraan zelf -de specifieke aftakking van de waterleiding naar jouw huis -de algemene waterleidingsbuis -het waterzuiveringssysteem En daarna wordt het lastiger en/of kunnen er meerdere mogelijkheden zijn, riool, regenwater, reservoirs. (En ook dan geldt weer, dat het water, dat door jouw plotselinge enorme verbruik, uit de reservoirs moet komen, niet bij jou huis hoeft aan te komen. Het is dus door de onzekerheid waar het daarvoor vandaan kwam het handigst om te stellen dat het hart het "beginpunt* " is. Vooral ook omdat het bloed dat vandaar aangevoerd is, anders is dan het bloed wat teruggevoerd wordt. (Vergelijkbaar met het waterzuiveringsbedrijf). *Waarbij je moet begrijpen dat een beginpunt natuurlijk niet werkelijk aan te wijzen is, in een circulair systeem.

Toegevoegd op 12 juli 2019 13:10: afbeelding

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100