Kan je door een koortslip een soa (herpes) oplopen?

We hadden het gister dus over een koortslip, en iedereen zei dat als je een koortslip hebt, je gelijk herpes (de soa dus) hebt voor altijd, wat me een beetje sterk lijkt, omdat heel veel mensen wel eens een koortslip hebben gehad?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Waardoor komt het? Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus dat in het vocht van de blaasjes zit. Het herpesvirus is een besmettelijk virus dat zich via knuffelen en kussen kan verspreiden. Het eerste contact vindt meestal plaats op kleuterleeftijd. Soms geeft het virus helemaal geen klachten. Maar meestal ontstaat een infectie in de mond. De infectie geneest, maar het virus verdwijnt niet uit het lichaam. Het virus blijft sluimeren in de zenuwcellen van de huid. Pas als het virus de tweede keer actief wordt, ontstaat een infectie op of rond de lippen. Het herpesvirus kan telkens opnieuw een koortslip veroorzaken. Zonlicht, koorts, menstruatie of stress kunnen het virus activeren. Kan het kwaad? Een koortslip is lastig en pijnlijk, maar kan zelden kwaad. Een koortslip is wel besmettelijk. Het herpesvirus dat in de vochtige blaasjes zit, kan door zoenen of na aanraking met de vingers worden overgebracht. Zo kan het virus ook in het oog of op de geslachtsorganen (vaginaslijmvlies, eikel of voorhuid) terechtkomen en blaasjes veroorzaken. Pas als de blaasjes zijn opgedroogd, kan er geen virus meer worden overgedragen. De blaasjes genezen vanzelf (zonder littekens), maar kunnen af en toe terugkomen. Baby's kunnen wél ernstig ziek worden na een contact met het herpesvirus. Knuffel dus nooit een baby als u een koortslip heeft. Wat kunt u er zelf aan doen? Raak de blaasjes niet aan. Was uw handen regelmatig, zeker wanneer u de blaasjes per ongeluk toch heeft aangeraakt. Het herpesvirus blijft altijd in uw lichaam zitten. Daar is niets tegen te doen. U kunt wel proberen te voorkomen dat u opnieuw een koortslip krijgt: Gebruik een goed beschermend zonnebrandmiddel voor uw lippen. Zorg voor een goede weerstand. Gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en genoeg nachtrust zijn daarvoor belangrijk. Sommige mensen vinden het prettig om bij een koortslip vaseline of zinkolie op hun lippen te smeren. Wanneer naar de huisarts? Ga naar uw huisarts als de blaasjes na twee weken nog niet weg zijn of als de ontsteking zich uitbreidt. In dit laatste geval zijn er bacteriën in de blaasjes gekomen die nog een andere infectie hebben veroorzaakt. Dan is behandeling door uw huisarts nodig.

Bronnen:
http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_vo...

Als je eeaal een koortslip hebt gehad blijf je er voor de rest van je leven last van houden.. Maar een soa is een sexueel overdraagbare aandoening dat staat voor soa.. De koortslip is herpes simplex en gaat terug in de rustfase terug in je lichaam en komt vaak bij stress, zon en verminerde weerstand weer naar buiten..

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100