Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat kan je zelf tegen een depressie doen?

Heb al jaren last van terugkomende depressies. Ga straks weer in behandeling bij de GGZ. Maar wat kan je zelf nou doen om de symptomen te bestrijden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik weet niet of je cognitieve gedragstherapie hebt gedaan? Dan schijnt wel een goede methode te zijn, waardoor de kans op terugval ook een stuk kleiner is. Ook zou je als laatste middel, mocht je er niet uit komen shocktherapie kunnen overwegen. Dan ben je er iig van af. Maar wat je er zelf aan kunt doen is nagaan waar precies jou depressie zit en dan langzaam bij beetje steeds iets meer gaan doen. Elke dag een nieuw doel opstellen en dat navolgen. Maar toch zou ik het niet helemaal zelf proberen, het is ontzettend moeilijk om daarvan af te komen zonder hulp. Omdat je anders moet gaan denken, terwijl je een vast denk patroon hebt. Daar heb je echt iemand anders voor nodig

Allereerst wil ik je vragen wanneer je depressie op speelt? Je schrijft in een andere vraag dat je al 2 jaar werkeloos bent. Als iemand last van reviciderende depressies heeft, is dat genetisch bepaald. Je mist dan een stof in de hersens. Die stofjes kunnen aangevuld worden met medicatie. Maar dat is niet genoeg. Een dagritme is heel belangrijk. Daarnaast moet je een doel hebben. Bv (vrijwillige)werk, studie, kids enz. Het is belangrijk dat je dat ritme vast houdt. Want elk excuus, als is het 's morgens nog zo moeilijk om uit bed te komen, om niet te gaan, heeft een neerwaartse spiraal tot gevolg. Daarnaast zal je ambulante hulp moeten zoeken. Het GGZ is een goed startpunt. Naast individuele gesprekken kan je ook in een groep geplaatst worden van mensen met diezelfde problemen. Daar leren ze je de dag goed in te delen, ontspannen en weer dat belangrijke ritme. Als jouw neerslachtigheid te maken heeft met het feit dat geen werk hebt, is het logische advies dat je dagvulling zoekt. Ook het GGZ heeft nuttig werk én je vindt er gelijk gestemden. Als je dat liever niet hebt, zoek dan vrijwilligerswerk. Er zijn zat scholen die hulp zoeken. Kinderdagverblijven. Leger des Heils. Bejaardenhuizen enz. Als jouw depressie te maken heeft met de tijd van het jaar -en daar hebben een hoop mensen last van rond de herfst- dan kan je lichttherapie overwegen. Toch is het verstandig als je dit ook overlegt met het GGZ. Want depressies worden nog wel eens onderkent.

Terugkomende of wel recidiverende depressies komen in twee vormen voor. De eerste en meest voorkomende vorm is de zgn. seizoen depressie. Dit komt zowel in de herfst als in de lente voor. Therapie mogelijkheden zijn lichttherapie (met een speciale lichtbak, niet met een wake-up lamp), gesprekstherapie medicatie. De tweede, een wat minder vaak voorkomende vorm, is het gevolg van een bepaalde stof die je mist in je hersenen. Helaas kan die stof niet zo maar even in de hersenen gebracht worden. Therapie mogelijkheden bij deze vorm zijn gesprekstherapie, medicatie en ECT. ECT is een therapie waarbij de hersenen gedurende korte tijden een forse elektrische schok krijgen. Een behandeling duurt meerdere sessies. Normaal gesproken is 13 sessies voldoende Medici zijn het over deze vorm niet helemaal eens. ECT kan de bijwerking hebben dat patiënten vroegtijdig dement worden. Voor alle vormen van depressie is het belangrijk dat je hulp van een medicus in roept. Een combinatie van zo veel mogelijk actief blijven, sociale contacten blijven onderhouden, een vaste dagindeling en beweging is belangrijk. Ben je niet meer in staat om je werk te doen zorg dan voor een andere daginvulling. Bij het zoeken van een daginvulling kunnen goede hulpverleners in voorzien. Ga niet aan symptoombestrijding doen maar doe wat aan je aandoening.

Symptomen bestrijden kan helpen om ruimte en energie te maken en te kijken of er een oorzaak is waar wat aan kan worden gedaan. Ik zie veel mensen stoeien met de verschijnselen en dat blijft zolang een oorzaak niet wordt aangepakt. Beterschap

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100