Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe heet het wanneer iemand steeds praat over zijn eigen goede daden?

Hoe heet een persoon die (soms hinderlijk) zijn eigen goede daden uit het verleden opsomt elke keer weer in gesprekken? Kan dat een stoornis/(psychische) ziekte zijn als dat overheerst?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit zou een narcist kunnen zijn. Volgens de DSM IV heeft iemand een narcistische persoonlijkheidsstoornis wanneer deze aan vijf of meer van de volgende criteria voldoet. 1. Overdrijft eigen prestaties en talenten, vindt zichzelf geweldig 2. Verwacht dat anderen hem op een voetstuk plaatsen 3. Fantaseert over succes, macht, schoonheid en roem 4. Vindt zichzelf speciaal en uniek en denkt alleen begrepen te worden door gelijksoortige mensen of mensen met een hoge status 5. Eist buitensporige bewondering 6. Eist een voorkeursbehandeling, speciale voorrechten, gebruikt anderen voor zijn doel 7. Gebrek aan empathie, houdt geen rekening met anderen, respectloos 8. Afgunstig en jaloers, denkt dat anderen dat ook op hem zijn 9. Gedraagt zich arrogant en hooghartig De belangrijkste kenmerken van narcisme zijn een gebrek aan inlevingsvermogen, grootheidswaanzin en behoefte aan bewondering van anderen. Narcisten zullen bijvoorbeeld opscheppen over wat ze allemaal goed kunnen en de ander klein maken in gezelschap.

Toegevoegd op 13 januari 2021 10:24: bron
Bronnen:
https://mens-en-samenleving.infonu.nl/psyc...
https://psychogoed.nl/is-mijn-kind-narcist...

Hij valt onder de overkoepelende benaming 'foute mannen'. 'Foute mannen' in deze categorie zijn narcistisch. Ze hebben applaus en bewondering nodig. Ze willen graag in het middelpunt van de belangstelling staan. De man kan ook kenmerken hebben van de psychopatische man. Dit is vaak een goeroe-achtig type in het alternatieve circuit. Ook kan hij bijv. predikant of leraar zijn. In alle gevallen een man met charismatische uitstraling waarbij je niet verwacht dat hij psychopatisch is. Opmerkelijk is dat narcistische en psychopatische mannen een grote aantrekkingskracht hebben op vrouwen. Bron: boek Het monsterverbond, door Caroline Roodvoets. Uitg. Altamira-Becht en bij herdruk: uitg. Aramith. Dit boek gaat met name over de aantrekkingskracht van zeven typen foute mannen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100