Als iemand iets verschrikkelijks heeft meegemaakt en daarna last heeft van onder meer angsten, nachtmerries, slaapproblemen, prikkelbaarheid, woede-uitbarstingen, voortdurende waakzaamheid, concentratieproblemen, vermijdingsgedrag is de kans groot dat hier sprake is van een trauma.
Een POH-GGZ van de huisarts kan een trauma vaststellen. Als de huisarts hiermee akkoord gaat, kan op basis hiervan eventueel doorverwezen worden.
Een officiële diagnose mag pas door GGZ-professionals met een BIG-registratie gesteld worden. Dat kunnen zowel psychologen als psychiaters zijn.
Wikipedia
Een psychisch trauma komt op wanneer de normale verwerking (verdediging) niet meer helpt, en handelen niet meer lijkt te baten. Een traumatische reactie bestaat uit hyperactivering, dwangmatige herbeleving (het opnieuw beleven van de traumatische ervaring), dissociatie, verdringing, angstreacties en vervlakking (verandering bewustzijnstoestand, vertekende beleving van de werkelijkheid en veranderd toekomstbesef). Er ontstaat mogelijk een acute of posttraumatische stressstoornis. Het individu ervaart een beschadigd zelfbeeld, bepaald door de aard van de traumatische gebeurtenis en de weerbaarheid van de persoon, de steun van de sociale omgeving en het handelen van de gemeenschap.
- Bronnen:
-
https://nl.wikipedia.org/wiki/Psychotrauma
-
https://www.mentaalbeter.nl/Pages/nl-NL/Vo...
-
https://www.psychologievandaag.com/de-ggz/...