Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat is het verschil tussen echolalie en het cocktail party syndroom?

Bij de beschrijving over het cocktail party syndroom staat: 'Soms is men, ondanks geheugenproblemen, in staat om hele zinnen te reproduceren, hoewel men de inhoud van de zin niet begrijpt.' Dat lijkt, als ik het zo lees, heel veel op echolalie (napraten wat bijvoorbeeld bij autisme voor kan komen). Maar wat is nu precies het verschil? Of zit ik er helemaal naast en is het totaal iets anders?

Weet jij het antwoord?

/2500

Echolalie is het alleen maar (dwangmatig) herhalen van een klankpatroon zonder meer. Bij het cocktailparty syndroom is het onderdeel van communicatie die niet wordt opgepikt. Dat kan veroorzaakt worden door een alcoholische toestand, maar ook als de toehoorder even met de gedachten bij iets anders is. ''Heb je wel gehoord wat ik zei?'' ''Ja'', en dan volgt een herhaling van een klankpatroon, die dan op dat moment pas tot het bewustzijn doordringt. De oorzaak en de omstandigheden zijn dus anders.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100