Er wordt naar jou en jouw problemen gekeken. Afhankelijk daarvan wordt een behandelplan opgemaakt, en dat betekent therapie - dit kan vele vormen aannemen: praten (psychotherapie), creatieve therapie, muziektherapie, gezinstherapie, psychomotore therapie (juist zónder praten), cognitieve therapie en nog vele andere varianten, en ja, het kan zijn dat je ook therapie door medicijnen krijgt. Maar je krijgt niet per definitie medicijnen, alleen als dat nodig is om bijvoorbeeld te zorgen dat je aan therapie kunt deelnemen, of om dingen te behandelen waarbij medicatie bewezen goed werkt: depressies en psychoses bijvoorbeeld.
Een opname waarbij je alleen volgestopt zou worden met medicijnen is niet zo zinvol, zodra de medicijnen afgebouwd worden ben je nog net zo ver.
Mocht dit een vraag over/voor jezelf zijn en mocht je opname overwegen: je kunt altijd eerst gaan kennismaken en bijvoorbeeld met een behandelaar spreken. Want misschien is een bepaalde inrichting helemaal niet zo ingesteld op jouw soort probleem, of juist wel - of werken ze vanuit een overtuiging die jou niet ligt.
En: therapie is altijd pittig en soms erg moeilijk. Maar je kunt er wel heel erg veel aan hebben.
Als het voor jezelf is, wens ik je veel kracht en succes!