Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan je van derealisatie door chronische hyperventilatie in slaap vallen?

Sinds een maand of 8 heb ik last van chronische hyperventilatie, waarbij ik als ik bijvoorbeeld in een winkelcentrum ben, ineens heel erg een soort onwerkelijk gevoel krijg, alsof ik het allemaal maar droom. Kan men door dit gevoel opeens in slaap vallen of flauw vallen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, integendeel. Veel mensen zijn bang om flauw te vallen tijdens een aanval van hyperventilatie. In theorie komt dit echter zeer zelden voor. Feit is dat flauwvallen en hyperventilatie niet samen gaan. Bij hyperventilatie gaat je hart sneller slaan en je bloeddruk gaat hierdoor stijgen. Bij flauwvallen daarentegen gaat de bloeddruk zakken. Dit komt doordat hyperventilatie een angstreactie is. Je lichaam zal als gevolg van deze angstreactie veel adrenaline gaan aanmaken. En adrenaline is een activator die ervoor zorgt dat je wakker en alert blijft. Het is dus van belang dat je probeert om de hyperventilatie zo snel mogelijk weg te krijgen, omdat je het gevoel van flauwvallen tijdens hyperventilatie uiteraard niet meer wilt voelen.

Bronnen:
https://hyperventileren.nl/hyperventilatie...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100