Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kun je ptss krijgen voordat je geboren bent?

Ik wil graag weten vanaf wanneer het mogelijk is om ptss te kunnen krijgen. Wat mij bekend is dat je pas ptss kunt krijgen na een traumatische ervaring. Maar is het mogelijk om dit ook te ervaren voor de geboorte? Zodat een baby met ptss geboren wordt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, voordat je geboren bent kun je geen ernstige emotionele trauma’s oplopen, dus ook geen PTSS krijgen. Uit onderzoek blijkt dat een baby vanaf de zesde maand pas een actief emotioneel leven leidt. De aandoening ontstaat als gevolg van ernstige stressgevende situaties, waarbij sprake is van levensbedreiging, ernstig lichamelijk letsel of een bedreiging van de fysieke integriteit. Een moeder met PTSS kan wel effect hebben op de ontwikkeling van het ongeboren kind.Zo kunnen stress en angst mede bepalend zijn voor onder meer gedragsproblemen (zoals ADHD) bij kinderen. Als je veel stress hebt, dan maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon komt in je placenta terecht en beïnvloedt daar de ontwikkeling van je kind. Zeker in de eerste drie maanden van je zwangerschap, als alle belangrijke organen van je kind worden aangelegd, kan de invloed van cortisol groot zijn.

Bronnen:
http://www.anababa.nl/kinderwens/zwanger/o...
http://www.theosofie.net/sunrise/sunrise19...
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100