Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe plan ik goed?

Ik heb al een hele tijd veel moeite gehad om dingen te plannen. Mijn school, sport, vrienden en familie passen niet allemaal in mijn week. Heeft iemand misschien een tip hoe ik het best kan plannen of een goed planschema ofzo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik zou het iets anders aanpakken dan het andere antwoord al aangeeft (hoewel dat op zich al een hele goede tip is!). Planning heeft te maken met structuur, en structuur zit in de vaste dingen die je doet. Ik weet natuurlijk niet precies hoe je leven eruit ziet, en hoe gestructureerd dat op zich al is, maar ik ga gewoon wat tips geven waar je misschien iets aan kunt hebben. Voor je planning zou ik eerst eens opschrijven wat je vaste dingen zijn, dus op welke dagen je naar school gaat en hoe lang, wanneer je werkt, op welke dagen je naar een sportvereniging gaat waar je lid van bent, of iets anders, kortom de dingen die in feite al voor je gepland staan. Vervolgens kun je gaan kijken naar de dingen die je moet doen in een week, zoals huiswerk. Bedenk hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt en wanneer je dat het liefste doet. Daarna kun je nog bedenken welke dingen je elke week graag wilt doen, maar die niet per se moeten. Daarbij kun je denken aan sport, of afspreken met vrienden. Bedenk ook hierbij wanneer je dat gaat doen. Probeer zoveel mogelijk vaste tijden te noteren. Als je dat gedaan hebt, heb je een globale weekplanning die je elke week kunt aanhouden, oftewel een basisstructuur. Daarna kun je, zoals het andere antwoord al aangeeft, elke week gaan kijken hoe je week eruit gaat zien. Je neemt dan jou globale weekplanning als basis, en plant vervolgens de extra activiteiten in die je nog wilt doen. Daarbij is het natuurlijk niet per se noodzakelijk dat je je elke week helemaal aan je globale weekplanning houdt. Die moet je vooral zien als je basis, je houvast, want als het de ene week even beter uitkomt om op woensdag veel met school bezig te gaan, omdat op dinsdag een vriend jarig is, dan hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn. Verder zou je kunnen kijken of je dingen kunt combineren. Je noemt bijvoorbeeld sport en vrienden, maar je zou misschien ook met je vrienden kunnen gaan sporten (hangt er natuurlijk vanaf of zij daar zin in hebben). Ik hoop dat je hier iets mee kunt!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100