Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kun je theoretisch gezien een fobie van het een op het andere moment opzij zetten met niets anders dan een gedachte?

Graag een antwoord van iemand die er verstand van heeft...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, theoretisch gezien kan dat. In praktijk komt het weinig voor. Cognitieve gedragstherapie is erop gebaseerd dat je inziet dat je angst irrieel is. Echter, deze angst is zo diep geworteld voor het een fobie is geworden, dat het in de praktijk zekden voor komt dat je er van de een op andere dag vanaf komt. Vaak zie je ook, dat aks he middels CGT en exposure ( blootstellen aan je angst) dat er een andere angst voor in de plaats komt. Mijn bron? Psychiatrie gestudeerd en gewerkt, en toen zelf last van angsten gekregen, 8 maanden opname in een gespecialiseerde angstkliniek waar ik naast mijn eigen angsten ook geconfronteerd werd met angsten van anderen. En dus ook heb deelgenomen aan 1000den therapien. Dus niet alleen werk/studie deskundig, maar ook ervaringsdeskundig. Gezien met eigen ogen...

ik heb hier geen verstand van in de zin van dat ik psychologie gestudeerd heb. maar daarvoor hoef je niet te kunnen antwoorden, want het antwoord luidt positief: JA. een fobie is een mentale drempel, als jij die weet uit te schakelen is de fobie er niet meer. puur theoretisch kan dit dus zeer zeker. in praktijk gaat dit lastiger denk ik omdat er vaak het een en ander vooraf is gebeurt voordat de fobie is ontstaan. om de fobie dan permanent weg te krijgen zal daar naar gekeken moeten worden.

een fobie word gevoed door gedachten van angst. als het knopje dus omgaat en de angstgedachten opzij zet, kan het theoretisch gezien van het een op het andere moment = floep= de fobie ook opzij gezet worden. (in de praktijk zal het natuurlijk wel iets anders verlopen :) Toegevoegd na 46 seconden: f#ck.... heb er geen verstand van... sorry!

Volgens mij kan dat, ik spreek uit ervaring. Ik vond het niet leuk en eng om auto te rijden, en had het dan ook al een hele tijd niet gedaan. Totdat ik het zat was om steeds iemand anders te laten rijden. Ik ben in de auto gestapt en heb meteen een rit gemaakt van drie kwartier. Dat hielp :))) Nu vind ik het heerlijk!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100