Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe zorg ik ervoor dat ik stop met mezelf snijden?

Ik snijd mezelf al best wel een tijd en ik ben er gewoon klaar mee door verschillende redens alleen ik wil best stoppen met mezelf snijden maar ik weet niet hoe

Weet jij het antwoord?

/2500

Allereerst: goed dat je zelf tot de conclusie komt dat je er klaar mee bent. Dat is de eerste en belangrijkste stap op weg naar stoppen. Jezelf snijden is niet zomaar iets, daar liggen vast redenen aan ten grondslag waarom je überhaupt mee begonnen bent. Ik adviseer je zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts. Die zal je in veel gevallen verwijzen naar een collega-praktijkondersteuner ggz, die vanwege zijn/haar achtergrond (psychische hulpverlening) beter kan beoordelen wat de weg is die je kunt volgen. Misschien zijn een paar gesprekken met de praktijkondersteuner voldoende, maar als de oorzaken dieper liggen, kan het ook zijn dat de praktijkondersteuner je doorverwijst naar een andere hulpverlener.

Door je te snijden ruil je de ene pijn in om een andere niet te voelen. Dit gedrag hoort meestal bij een persoonlijkheidsstoornis. Het toegeven dat je die dan hebt, is een goed begin van mogelijk herstel. Zoek steun bij een vertrouwens persoon, die je altijd kan bereiken om mee te praten als het dreigt weer mis te gaan. Werk aan je zelfvertrouwen ( met hulp ). Eet zo gezond mogelijk. Zeg wat je denkt en kom voor je mening uit, stop het dus niet weg. Mogelijk heb je ondersteuning nodig van bepaalde medicijnen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100