Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan pijn het angstgevoel verminderen?

Ik stel deze vraag omdat ik recent iets heb opgemerkt. Ik ben een jongen met veel (verlatings)angst met lichamelijke klachten: braken, diarree.

Een kennis had vrijdag voorgesteld om bij mij pijn te veroorzaken. Hij heeft toen een hele pak sigarretten de hele dag door op mn rug uitgedrukt. Dat deed veel pijn. Maar sindsdien braak ik niet meer, en heb redelijk geen diarree meer. Tot vandaag, vandaag voel ik weer beetje terug komen.

Ik vind het een heel raar idee, maar kan het zo zijn dat pijn angst verminderd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

http://www.scientificamerican.com/article/how-pain-can-make-you-fee/ Ja dat is dus inderdaad mogelijk. Zie ook http://www.dokterjohn.be/zelfmutilatie-zelfverwonding.html -Opvullen van innerlijke leegte, verdrijven van eenzaamheid of angst : geestelijke pijnen verzachten en vervangen door een lichamelijke pijn. -Pijn verdragen als teken van macht en controle. -Automutilatie kan op de duur een verslaving worden. De spanning wordt ontladen, er is een zekere euforie vlak na de feiten. -Om aandacht af te leiden van de emotionele pijn door het ervaren van lichamelijke pijn. Zo zijn er dus allerlei aanwijzingen te vinden dat lichamelijke pijn psychische pijn of nood kan verlichten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100