Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waardoor "hallucineer" ik voordat ik in slaap val?

Als ik 's avonds in bed ga liggen maak ik mezelf altijd erg bewust van m'n lichaam. Ik merk dat ik zwaarder ga ademen, en op een gegeven moment merk ik dat mijn gedachtes erg onlogisch en onrealistisch worden. Ook begin ik al droomachtige beelden te zien (maar zo ver ik weet zijn dit geen dromen, aangezien deze pas later in de slaapcyclus optreden). Wanneer dit gebeurt weet ik dat ik in slaap aan het vallen ben.

Hoe zijn deze onlogische gedachtes en "hallucinaties" te verklaren? Zelf dacht ik aan een afname van de hersenactiviteit, maar verder dan dit kom ik niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wij hebben de neiging slapen te zien als een soort zwart/wit overang, met een schakelaar die alleen maar op "wakker" of op "slapen" kan staan. Echter, tussen slapen en waken zit een overgangsgebied, en daarnaast kunnen er ook (zowel als je slaapt als wanneer je waakt) hersengebieden zijn die het tegenovergestelde doen. In dergelijke omstantdigheden, dus tussen slapen en waken en bij niet volledige slaap (danwel niet volledig bewustzijn) kunnen we hallucineren, slaapwandelen, halfbewust dromen, kan onzewaarneming verstoord zijn, kunnen we onbewust op prikkels van buitenaf reageren . Het verloop van gebeurtenissen dat je beschrijft lijkt inderdad dat overgangsgebied te zijn tussen wakker zijn en inslapen. Blijkbaar ben jij je daar sterk van bewust. Dat is niet voor iedereen en niet altijd hetzelfde. Zo kunnen sommige mensen zich wel hun dromen herinneren en anderen volstrekt niet. k heb hier onlangs een interessant artikel over gelezen in een wat ouder nummer van Scientific American, maar kan die us niet als bron opgeven. In het artikel uit de link echter staat ook interessante informatie over dit onderwerp.

Bronnen:
http://www.denkk.be/?q=node/86
http://www.haraldmerckelbach.nl/artikelen_...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Slaapverlamming

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100