Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Heeft het hebben van conflicten met mensen en de dwang anderen te controleren te maken met mijn schizotypische persoonlijkheidsstoornis?

Ik denk van wel, maar wilde graag jullie advies hierover. Ik heb vaak conflicten met mensen. Het is vooral dat ik me achteraf erg teleurgesteld voel om hun.

Laatste weken is er weer een conflict met een vriend die op chatsites zit. Nou maakt dat mij niet uit, we hebben geen relatie, zijn niet getrouwd. Maar toch word ik daar angstig en bang van. Ik heb er slapeloze nachten van, diarree, braken en hoofdpijn. En ditzelfde gebeurde paar maanden terug bij een vriendin van mij, die uiteindelijk het contact verbrak.

Nou weet deze vriend nog niks van mij op gebied van mijn persoonlijkheidsstoornis. Er is bij mij een dwang om hem te controleren, achtervolgen, allerlei fake accounts aan te maken en dan net te doen als een ander met als doel te kijken hoe hij over mij denkt. En soms worden die dwangmatige gedachtes zo erg dat ik het ook gewoon verplicht moet doen, anders krijg ik weer slapeloze nachten en angst van.

Weet iemand of dit echt met mijn persoonlijkheidsstoornis te maken heeft?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, ik vermoed dat je persoonlijkheidsstoornis van invloed is op de situatie die je beschrijft. Zo te horen heb je veel last van je angsten en staat dit in de weg van gezonde relaties. Dit is wat Wikipedia zegt: Hun affect is vaak oppervlakkig of afgestompt en in andere gevallen vertonen ze emoties die niet bij de situatie passen. Toenadering is niet altijd gewenst. Dit kan leiden tot achterdocht, verdere terugtrekking in een sociaal isolement en angstverschijnselen. Ongeacht je vastgestelde stoornis lijkt het me verstandig om in gesprek te gaan met een psycholoog. Wellicht kan hij/zij je helpen om je angsten te verminderen en om te zetten in pro-actieve gedachten en handelingen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Schizotypisch...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100