Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat kan ik doen tegen angst voor enge films?

Ik kan al van kleins af aan niet tegen enge films. Ik dacht altijd dat het wel over zou gaan, maar ik ben inmiddels 22 en ik ben nog steeds echt doodsbang als ik weer aan een enge film moet denken die ik ooit gezien heb. Ik heb hier vooral 's nachts last van, vaak als mijn vriend aan het werk is. Wat kan ik hieraan doen? Is dit bijvoorbeeld te behandelen? Ik zoek echt een lange termijn oplossing, de televisie aanzetten en naar een leuk programma kijken werkt niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik heb hetzelfde, ik ben hiervoor naar de psycholoog gegaan (heb een trauma van een film gehad, heb het trouwens nog steeds en is verminderd) Ik heb geleerd dat wat ik eng vind, dat ik ook daadwerkelijk niet hoeft te kijken. Ik heb ook geleerd dat als je per ongeluk wat ziet, dat JIJ niet in gevaar bent. Ik kan hier wel een lang verhaal gaan typen met advies maar ik zie dat je van die angst af wilt. Mijn advies is ga een keer met een psycholoog praten. En als vrienden een filmavond houden met alleen enge films, dan hoef jij niet naar die filmavond te gaan natuurlijk. En de tips met lach er maar om, of: denk maar dat de regisseurs erbij zijn helpt gewoonweg niet. Dus als je wat ziet, wegzappen of gewoon de tv uitzetten. Voor meer info, stuur me een privé bericht.

Toevallig was mijn kleindochter net hier, 16 jaar. Die heeft dat ook. Kijken ze op school weer eens een rare film, dan wordt zij ziek. Ze is ook al eens flauw gevallen. Met school afgesproken dat ze dan weg mag gaan, als er weer een film vertoond wordt waar ze niet tegen kan. Ze weet tegenwoordig heel goed waar ze niet naar moet kijken en dat doet ze dus ook niet, ook niet als vrienden zeggen dat het "zo leuk" is. Jij hebt het probleem dat je piekert en maalt over dingen die je ooit gezien hebt. Last van het verleden, dus eigenlijk. Ik hoor de laatste tijd vele positieve verhalen over Eye movement desensitization and reprocessing (afgekort EMDR) , een therapeutische interventietechniek die voornamelijk wordt toegepast bij mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) Lees het hele artikel en kijk dan of er een therapeut bij jou in de buurt is, en of het vergoed wordt door jouw zorgverzekering.

Jij mag leren jezelf heel waardevol te vinden. Een stuk persoonlijke ontwikkeling doen waar jouw normen en waarden helder worden. Waarom zou je naar enge films moeten kunnen kijken? Jij houdt er waarschijnlijk helemaal niet van anders zou je er niet van griezelen toch. Je lichaam verteld het aan je. Je eigen waarde leren kennen dan ga je begrijpen waarom jij het eng vindt. En inderdaad het zit veel dieper, als je alleen bent komt het extra boven. Natuurlijk is het te "behandelen", en het kan nog leuk zijn ook. Jezelf beter leren kennen in wie jij werkelijk bent, is een enerverend proces en je gaat je er zelfs op alle fronten goed bij voelen. Jij bent het waard om er zelfs gewoon echt voor uit te komen dat jij enge films gewoon niet leuk vindt, dat kan toch? Jij bent jij en jij bent helemaal okee!

Bronnen:
http://www.carolinevanderaa.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100