Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wonen mensen met dementie in een psychiatrisch kliniek?

Iemand vertelde mij dat mensen met Dementie in een psychiatrisch kliniek wonen. Maar mensen met dementie wonen niet samen met mensen met depersonalisatie, en schizophrenia en depressie? Mensen met dementie wonen toch in een apart kliniek voor senioren? Maar nu heb ik dus een heel discussie met diegene. Is dit waar? Wonen demente mensen echt in een psychiatrisch kliniek? Ik dacht dat ze opgenomen werden in een apart tehuis toch?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dementie is geen psychiatrische ziekte. Mensen met dementie gaan, indien er geen partner of andere mantelzorger meer voor hen kan zorgen, naar een psychogeriatrische afdeling van een verpleeghuis.

Nou, ergens heeft die andere persoon wel gelijk. De meeste dementerenden wonen gewoon thuis of in een verzorgingshuis, dat is uiteraard geen psychische kliniek. Een goed deel woont echter in een verpleeghuis, meer specifiek in een PG-afdeling (psycho-geriatrische afdeling) van het verpleeghuis. Binnen de BOPZ (de wet bijzondere opnames in psychiatrische ziekenhuizen) zijn een aantal instellingen gedefinieerd waar mensen met een psychiatrische aandoening indien nodig gedwongen opgenomen kunnen worden. Dan moet gedacht worden aan bijvoorbeeld een echte psychiatrische kliniek of een paaz (psychiatrische afdeling in een algemeen ziekenhuis). Mensen met een dementie hebben een sterk verhoogd risico op stemmingsstoornissen en psychotische stoornissen; deze beide zijn wel degelijk psychiatrische problemen waarvoor gedwongen opname nodig kan zijn. Juist om dat mogelijk te maken en die mensen op te kunnen nemen bij mensen met gelijke problemen zijn Pg-afdelingen opgenomen binnen de BOPZ als een soort aparte subgroep binnen de GGZ-instellingen. Er gelden wel wat specifieke regels; zo gaat het bij een verpleeghuis vaak om een artikel 60 regeling (waarbij de patiënt niet akkoord gaat, maar ook geen bezwaar maakt tegen de opname). Hoe wel dus wel een speciale groep vallen de PG-afdelingen dus wel degelijk onder wat in de volksmond geduid wordt als psychiatrische kliniek.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100