Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is het lastiger om van een depressie af te komen als je hier al jaren lang aan lijdt?

Stel je hebt een persoon die nog niet zo lang een depressie heeft, bijvoorbeeld enkele weken. En een persoon die er al jarenlang aan lijdt. Is die langdurige depressie dan moeilijker te genezen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is van erg veel zaken afhankelijk. Is die persoon die langdurig depressief is bijvoorbeeld wel ooit behandeld? Is er een specifieke oorzaak voor de depressie en zo ja, kan die behandeld worden? Toch, in z'n algemeenheid: een langdurige depressie is meestal veel hardnekkiger. Depressie is een veel voorkomende ziekte: zeker 1 op de 5 volwassen Nederlanders heeft wel eens een depressieve episode gehad. Daar spreken we van als mensen minimaal twee weken zich somber of depressief voelen of de interesse verliezen in dingen die ze anders wel zouden interesseren, en daarbij klachten aanwezig zijn als slapeloosheid of juist overmatig slapen, gewichtsverlies of aankomen, moeite met het nemen van beslissingen, verlies van zelfvertrouwen, gedachten aan de dood, traagheid, prikkelbaarheid, etc. Soms is er geen aanwijsbare oorzaak voor een depressie, soms ontstaat het als reactie op normale rouw bij verlies van een dierbare of bijvoorbeeld van werk of gezondheid, soms ontstaat het als reactie op een grote verandering in het leven en/of stress, en soms ontstaat het als meer fysieke reactie zoals hormonaal (na zwangerschap, bij problemen met schildklier), als bijwerking van medicatie of bij bijvoorbeeld het stoppen met roken. Dat even om te laten zien hoe ruim een depressie eigenlijk is. Als je je twee weken elke dag somber voelt, je slaap problemen hebt en nog wat bijkomende klachten, noemen we dat al een depressie. En meestal gaat een depressie vanzelf over. Het is juist daarom dat de kans op genezing veel groter is bij een zojuist ontstane depressie. Niet zozeer omdat de behandeling dan gemakkelijker is, maar omdat de kans dat iemand dan een depressie heeft die vanzelf overgaat of die goed reageert op behandeling, veel groter is dan wanneer iemand al jarenlang depressief is. Vergelijk het met pijn: als je sinds gisteren pijn hebt in je knie, is de kans groot dat het vanzelf overgaat. Als je al jaren last hebt, komt het niet meer door een simpele blessure. Dan moet er iets anders aan de hand zijn, bijvoorbeeld artrose. Nu kan iemand die net één dag pijn heeft evengoed artrose hebben, maar omdat een simpele blessure vaker voorkomt dan artrose, is de kans op dat moment groter dat iemand een simpele blessure heeft. Na verloop van tijd filter je de mensen met iets simpels er vanzelf uit omdat die geen last meer hebben. Zo is het ook met een depressie: die mensen die na jaren nog altijd depressief zijn, hebben haast per definitie een complex probleem.

Depressie is een thema waarover je veel verschillende zienswijzen vindt. Een depressie is sowieso iets dan gekenmerkt wordt door langdurigheid. Over dit punt is er veel verschil in visie, maar vaak lees je dat vanaf 2 weken een specifiek aantal symptomen te hebben, je kan spreken van een depressie. De ernst van de depressie wordt inderdaad vaak ook afgemeten aan de duurtijd ervan. Dus bij verschillende maanden depressie zou je "zwaarder" depressief zijn dan bij verschillende weken depressie. In andere theorieën meet men de zwaarte van een depressie aan de hand van het al dan niet aanwezig zijn van bv. zelfmoordgedachten, de mate waarin men nog kan functioneren enz.... Verder onderscheidt men ook acute depressie (vaak naar aanleiding van een gebeurtenis), en chronische depressie (bv. door een ineffectief behandelde acute depressie, soms wordt er ook gesproken van genetische voorbestemdheid voor depressie (waardoor je dan nagenoeg je hele leven kans hebt op depressie) enz...). En dan heb je nog de "onderdrukte" en "manifeste" depressie, waarbij de eerste groep een disfunctie geeft zonder dat de persoon in kwestie erbij stilstaat dat hij/zij wel eens depressief zou kunnen zijn (bv. slaapstoornissen, angsten....). Belangrijk is dat depressie altijd een veelheid aan symptomen heeft, dus enkel wat down zijn en niet goed kunnen slapen betekent nog niet dat men depressief is. En dan heb je nog de theorieën die zeggen dat depressie te maken heeft met het ontbreken van bepaalde stoffen in je bloed...(wat volgens sommigen ook weer erfelijk bepaald is). Over de behandeling zijn de meningen ook verdeeld. Mijn yogaleraar beweert na jarenlange depressie in één klap genezen te zijn bij het krijgen van een welbepaald inzicht (volgens de leelayoga ontstaat depressie als mensen zichzelf permanent afkeuren). Anderen zeggen dan weer dat depressie genezen een traag proces is. Sommigen zweren bij medicatie, anderen zeggen dat psychotherapie nodig is, en nog anderen beweren dat de combinatie van beiden de weg is naar verlossing. Algemeen wordt aangenomen dat bij "zware" depressie de behandeling langer duurt. Als je de theorie volgt dat de mate van zwaarheid te maken heeft met tijd, zou een depressie die jaren duurt idd moeilijker te genezen zijn dan als je "maar" enkele weken depressief bent. Maar even goed kan je zeggen dat een chronische depressie moeilijker te genezen is dan een acute. Of dat een manifeste makkelijker geneest dan een onderdrukte. Enz...

Een depressie die al lang aanwezig is hoeft niet moeilijker te behandelen zijn dan een depressie die nog maar kort aanwezig is. Wat wel vaak is bij langdurige depressie dat er al zoveel gedragspatronen ontwikkeld zijn bij de persoon dat het lastiger kan zijn die om te buigen of te doorbreken. Het is een vertrouwd patroon geworden om op een bepaalde manier om te gaan met de depressie en hoewel het niet fijn voelt is het wel bekend en dat kan zekerheid geven. Natuurlijk hangt het wel van de behandeling af of het al dan niet te genezen is, want het kan zeker genezen, zowel de langdurige als de korte.

Wanneer iemand langdurig depressief is wil dat niet zeggen of diegene per definitie er makkelijker vanaf komt dan iemand die dat net is. Diegene die dat net is kan wel aan het puntje staan van een lange depressie en iemand die al heel lang in de put zit kan wel "wakker worden" en er ineens een gat in zien om eruit te komen. Het is van heel veel factoren afhankelijk,. Interessanter vind ik waarom deze vraag gesteld wordt. Ikzelf ben iemand die naar 15 jaar burnout en depressiviteit toch eruit komt. Ikeit en etiketjes e.d. heb in de tussentijd ok veel mensen gesproken van allerlei types depressiviteit en het kan echt alle kanten op. Beantwoord dit je vraag?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100