Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

zeggen ogen iets over een psychische ziekte?

ogen staan anders in het gezicht als je een ziekte hebt, veel mensen hebben moeite om hun ogen te richten als ze psychisch ziek zijn, wat kunnen ogen zeggen over een psychische ziekte.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nou, dit is wel heel erg generaliserend en heel erg algemeen. Ogen staan niet anders in het gezicht als je een ziekte hebt. Soms kan je aan iemands ogen zien, dat er "iets" mis is, maar in heel veel gevallen ook niet! Er zijn genoeg mensen met een ziekte, lichamelijk of geestelijk, waarbij je helemaal niets aan de ogen kan zien! In de meeste gevallen zelfs. Dus het antwoord is NEE. Maar dat wil ook niet zeggen dat je nooit iets aan ogen zou kunnen zien. Een psychische aandoening (ook wel geestesziekte of psychiatrische stoornis) is een aandoening die wordt gekenmerkt door afwijkende ervaringen en gedrag. Psychische aandoeningen worden onder andere vastgesteld aan de hand van gedragsobservaties. En dat is zelfs voor deskundigen al moeilijk genoeg. Er zijn bovendien enorm veel psychische ziekten, die echt allemaal heel erg van elkaar kunnen verschillen en dus zeker niet aan de ogen te herkennen zijn.

Dit verschilt erg per aandoening. Enkele voorbeelden: Bij het velocardiofaciaal syndroom zien we smalle ogen. Bij dementie verschilt de blik met het stadium van dementering Stadium 1: lichte desoriëntatie · ogen zijn helder, maakt oogcontact; ogen kunnen zelfs zo fel kijken dat ze ‘steken’ · in het gezicht is vaak ook spanning af te lezen Stadium 2: verward tijdsbesef · ogen zijn helder maar ongericht, kunnen doelloos in de verte staren · in het gezicht is vaak ontspanning af te lezen Stadium 3: herhaalde beweging · ogen zijn vaak gesloten, ongericht Stadium 4: vegeteren · de ogen zijn gesloten of staren nietsziend voor zich uit Bij hypomanie en manie is er aan de ogen geen bijzonderheid in mijn eigen ervaringen met mensen die dat hebben.

Bronnen:
http://psychiatrie-nederland.nl/word/valid...
http://www.amcpsychiatrie-psychose.nl/beha...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100