Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is het gezond om te huilen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je overmand word door een heftige emotie, dan is binnenhouden en opkroppen slecht voor je weerstand, zeker als je daar een gewoonte van maakt. Dat geeft chronische stress, en dat is funest, ook voor je lichamelijk welbevinden. Geef in een veilige omgeving gerust je tranen de vrije loop, dat lucht op. Toegevoegd na 15 minuten: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/649/Verdriet/article/detail/486689/2008/11/13/Wenen-is-supergezond.dhtml

Het is zelfs heel gezond! Als je alles opkropt kun je ziek worden en zelfs kanker krijgen! Dus als je behoefte voelt om te huilen is het goed om te huilen.

Huilen is meestal het gevolg van een diepe emotie of als reactie op een traumatische ervaring zoals pijn en/of verwonding. Maar men kan ook huilen van geluk of van schrik. Huilen heeft wel degelijk een functie voor de mens, net zoals lachen dat heeft. Beiden zijn duidelijk zichtbare uitdrukkingsvormen van bijvoorbeeld een gemoedstoestand. In het geval van huilen wekt dit bij de medemens meestal een gevoel van medelijden op waarbij men de huilende persoon wil helpen en bijstaan. Het huilen op zich helpt bij het verwerken van zware emoties zoals verdriet. Het is een gecompliceerd samenspel van lichaam en geest waarbij uiteindelijk de verwerking van een opgelopen trauma in goede banen wordt geleidt zodat men weer verder kan in het leven. In die zin is het dus goed en gezond om te huilen als dat gebeurd. Een of meerdere huilbuien achtereen geven de broodnodige verlichting voor de geest die dan nodig is om niet volledig in te storten. Het tegengaan van huilen en daarbij onderdrukken van de bijgaande emoties kan op den duur leiden tot psychische instabiliteit waarbij op een gegeven moment de 'emmer van emoties' zal overlopen en de persoon in kwestie uiteindelijk toch uiting moet geven aan al het opgekropte leed. Onbedaarlijke huilbuien kunnen dan het gevolg zijn, met de nodige psychische gevolgen. Huilen hoeft niet altijd gepaard te gaan met een hevige tranenvloed. Ook andere lichamelijke uitingen kunnen duiden op een huilbui, zoals overmatig speeksel in de mond, ongecontroleerd schokken van het bovenlichaam en schoksgewijs spreken en duidelijk hoorbaar huilgeluid. Huilen in stilte kan ook, er zijn dus vele vormen van uiten van emoties zoals verdriet, pijn of geluk. Hoe dan ook, als je huilt dan is dat een noodzakelijke aktie van het lichaam en de geest die ervoor zorgt dat je het leven aan kan. Gezond dus!

Huilen, een emotie, is *verwerken*. Wanneer we niet aan verwerken toekomen [bijvoorbeeld zoals hierboven gelezen dat dit je carrière kansen kan verminderen en het daarom je emotie maar niet toont] hoopt dit zich op en kan zo een basis vormen voor lichamelijke en of geestelijke problematiek. Dus in die zin is het zeker gezond om af en toe te huilen. Het lucht op! Het geeft ons weer ruimte, in de breedste zin des woords.

Het is juist goed om te huilen, emoties binnen houden maakt je ziek, kan zelfs ernstig ziek maken, of het nou verdriet is, boosheid of wát dan ook. Maar of het handig is om overal te huilen is de vraag. Denk dat het wel goed is voor jezelf ruimte te maken wanneer wel en niet, maar emoties zijn er niet voor niets, en vragen om uiten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100