Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik kan een verkrachting van jaren geleden moeilijk verwerken. Heb steeds last van hyperventilatie, wat kan ik hier aan doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hulp zoeken, zo snel mogelijk. Een professional die je hierbij kan helpen. Om al je trauma's een plek te geven in je leven. Doen, je bent het waard.

De manier waarop je tegen jezelf praat wanneer je angstig bent is cruciaal. Daarmee kan je de hyperventilatie vergroten OF verkleinen. Stel dat je zegt: "oh neen, wat gebeurt er hier, waarom ben ik aan het hyperventileren?" Dan maak je jezelf bijv. bang, en ga je de angst dus vergroten waardoor de hyperventilatie sterker wordt. Als je jezelf daarentegen zou kalmeren, dan kan je de hyperventilatie stilaan wegwerken en uiteindelijk leren hoe je dat volledig kan vermijden.

Je moet je afleiden met iets dat je leuk vind. Mischien een liedje, een spelletje of boekje lezen. Hoe dan ook jouw lichaam wil rust hebben tijdens moelijke periode. Daarvoor heeft ie jouw nodig. Je bent juiste persoon die kan zoeken. Niet opgeven, blijven zoeken tot je een oplossing vind. Zo kun je tijd winnen en soms tijd is beste medicijn. Veel sterkte.

Inderdaad is het beste dat je doen kunt hulp zoeken, want alleen is zoiets bijna niet te doen. Er zijn diverse therapieën voor, voor de hyperventilatie/angst, maar ook voor de oorzaak van dit alles en dat is het trauma, dus daar zou ik me vooral op richten. Het is je eigen keuze of je dit via de reguliere hulp wilt of via alternatieven, want ook dat is een prima optie. Is net wat bij je past. Geef jezelf dit cadeau om hiermee aan de slag te gaan, op weg naar een vrij leven. toitoi

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100