Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Zijn er testen gedaan met mensen die beweren dat ze straling voelen?

Er zijn mensen die beweren dat ze straling van elektrische apparaten kunnen voelen, zijn die mensen wel eens wetenschappelijk getest? En wat was daarvan de uitslag?

Toegevoegd na 2 uur:
Met voelen bedoel ik in dit geval, dat zij beweren een pijn effect of ongemakkelijk gevoel te krijgen. Niet zoals straling die je voelt in de vorm van warmte.

Geblindoekt en hem niet aanrakend (een telefoon die aanstaat zal warmer zijn) kan niet bepalen of een mobiele telefoon aan staat of uit is, net zo min neem ik waar of er een 3g antenne in de buurt is of een hoogvoltage elektriciteitskabel in de buurt hangt.

Er zijn mensen die beweren een of meerdere van deze dingen wel te voelen. Ze zeggen dat ze gevoelig zijn voor EVM (elektromagnetische straling).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Natuurlijk zijn er testen gedaan - heel veel zelfs! De eerste Bron hieronder is een onderzoek waarin 31 onafhankelijke onderzoeken werden bekeken. 24 van die onderzoeken toonden aan dat mensen geen straling kunnen voelen. Van de 7 onderzoeken die wel leken aan te geven dat mensen straling kunnen voelen, gaven er 2 tegenstrijdige resultaten, waren er 3 waarbij de resultaten konden worden verklaard door fouten in de statistische berekeningen, en konden bij de overige 2 zelfs de oorspronkelijke auteurs hun eigen resultaten niet meer reproduceren. Het onderzoek uit mijn tweede bron zegt onder andere: " This review showed that the large majority of individuals who claims to be able to detect low level RF-EMF are not able to do so under double-blind conditions. If such individuals exist, they represent a small minority and have not been identified yet. " Een derde onderzoek (zie de derde bron) zegt onder andere (vertaling van mij): " Wetenschappelijk onderzoek heeft geen bewijs geleverd voor een verband tussen RF-straling en zelfgerapporteerde symptomen. [...] Wellicht worden de symptomen veroorzaakt door het nocebo-effect. " De WHO stelt dat de symptomen van mensen die zogenaamd gevoelig zijn voor straling, wel degelijk ernstig kunnen zijn, maar dat er geen aanwijzingen zijn dat deze symptomen daadwerkelijk door straling zouden worden veroorzaakt. Hoewel meer onderzoek wordt geadviseerd, concludeert de WHO dat "elektromagnetische hypersensitiviteit" niets te maken heeft met het al dan niet aanwezig zijn van elektromagnetische velden. In http://www.karger.com/Article/FullText/89222 wordt opnieuw hetzelfde geconcludeerd. Het advies is dan ook lijders aan deze "hypersensitiviteit" te behandelen met cognitieve gedragstherapie. De WHO gaat een stap verder. Hun advies is eerst andere oorzaken voor de symptomen te zoeken, zowel lichamelijke als psychische. Ook zouden de werkplek en de woning van lijders moeten worden onderzocht op de echte ziekmakers, zoals vervuiling, stress, stoorgeluiden en slechte verlichting. Deze testen zijn slechts enkele uit een enorme verzameling. Samenvattend is het antwoord op je vraag: jazeker, er zijn veel, heel veel testen gedaan. Alle testen die van goede kwaliteit waren, gaven dezelfde conclusie: mensen voelen zich slecht als ze DENKEN dat er straling is, ook als die straling er NIET is. En ze voelen zich goed als ze DENKEN dat er geen straling is, ook als er dan juist WEL straling is, zelfs als dat extra sterke straling is.  

Bronnen:
http://ec.europa.eu/health/opinions2/en/el...
http://www.psychosomaticmedicine.org/conte...
http://www.sciencedirect.com/science/artic...

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan. Samenvattend kun je zeggen dat de wetenschappers er nog niet uit zijn of het wel of niet kan. Zie bron voor een artikel hierover.

Bronnen:
http://www.jrschrader.nl/images/science/ge...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100