Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kunnen de psychische bijwerkingen van fluoxetine heftiger zijn als je net bent begonnen met 20 mg en na 2 weken al een verhoging hebt naar 40 mg?

Sinds 5 weken zit ik aan de fluoxetine. De eerste 2 weken met 20 mg, maar had weinig bijwerkingen, dus werd het verhoogd naar 40 mg. In het begin gaf het mij veel rust en had ik minder eetbuien. Nu na 5 weken heb ik meer suicidale gedachtes en ben ik erg rusteloos in mijn hoofd. Dit is totaal geen prettige bijwerking, kan dit te maken hebben met de fluoxetine? Ik dacht dat dit middel mij zou helpen.

Toegevoegd na 1 minuut:
Ik ben een vrouw van 22 jaar oud

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Fluoxetine kan allerlei bijwerkingen hebben, waaronder suïcidale gedachten. In de bijsluiter (zoek die even op via de bron; ik kan geen directe link plaatsen) staat aangegeven: "Neem bij (toename van) gedachten aan zelfmoord meteen contact op met de arts". Een verhoging van de dosering is een goede verklaring van het feit dat je last hebt van deze bijwerking. Het geleidelijk verhogen van de dosering heeft juist tot doel om te zien of het middel geschikt voor je is. Er zijn verschillende 'groepen' antidepressiva, en als het middel uit de ene groep niet aanslaat of ongewenste bijwerkingen heeft, zal de arts een middel uit een andere groep voorschrijven. Overigens is het heel goed mogelijk dat de bijwerkingen waar je nu last van hebt, na een week of 4/5 volledig verdwijnen. Het is aan je arts om te beoordelen of je nog even moet doorgaan met het middel in de huidige dosering óf dat je de dosering beter kunt verlagen óf dat je het beste een andere middel kunt proberen. Maak dus even een afspraak met je behandelend arts. Sterkte en succes!

Bronnen:
http://www.lareb.nl/Databank/Zoek-op-genee...

De verhoging van een antidepressiva moet geleidelijk gebeuren. In twee weken 20 mg verhogen is heel veel. Met de arts moet je ook een tijdschema afspreken en niet zelfstandig gaan verhogen of verlagen. En ja daar kan je bovengenoemde bijwerkingen van krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100