Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is Gilles de la Tourette een vorm van een dwanghandeling?

Is Gilles de la Tourette een vorm van een dwanghandeling?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Gilles de la Tourette is een echte hersenafwijking, te wijten aan chemische onbalans in de hersenen, die niks met aangeleerd of neurotisch gedrag te maken heeft. Wel gaat het vaak samen met andere (neurologische en psychiatrische) aandoeningen. Je wordt er ook mee geboren, in tegenstelling tot dwanghandelingen, die je in je in de loop van je leven aanwendt / aanleert.

Bronnen:
http://www.tourette.nl/wat-is-tourette

Het is een vorm van onvrijwillig uiten van o.a. het gebruiken van obscene woorden het veelvuldig keelschraoen, ogen knipperen , schouders ophalen. In dit opzicht is het wel degelijk een dwangmatige handeling, men wil het niet, maar doet het toch.

GTS is een neuroneuro-psychiatrische aandoening; een defect in het genetische materiaal leidt tot een verstoorde hersenwerking, waarbij sprake is van tics. Dit zijn ongewilde handelingen (vocaal of motorisch). De aard van de tics is zeer divers. Ook dwanghandeling komt voor als een tic. Je moet de vraag dus eigenlijk omkeren: is dwanghandeling een (uitings-)vorm van GTS? Dan is het antwoord 'ja, dat kan'. Dwanghandelingen kunnen ook voortkomen uit een andere aandoening: OCS of OCD maar dit is toch iets anders. Bij OCS komt de dwanghandeling voor uit angst, het is dus een angststoornis, bij GTS is dat niet het geval. Informatie over GTS is te vinden op www.tourette.nl. Kijk ook eens op www.touretteplus.nl/kk_700000.html .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100