Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kan het dat je van een foto van een insect die je eng vindt een soort schrikgevoel krijgt?

Ik bedoel, als er een insect op staat die je eng kan vinden, zoals spinnen, bijen, wespen en ander ongedierte? Het is niet echt, het is gewoon een foto, hij beweegt niet. Kortom er gebeurt weinig, want er kán niks gebeuren, en toch krijg je een soort schrikgevoel. Hoe kan dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat heet associatie. Bij Associatie worden in gedachten verschillende dingen met elkaar in verband gebracht. Het gelegde verband kan wel of niet terecht zijn. Een associatie is vaak gebaseerd op een veralgemenisering of op een vooroordeel. Als jij zo'n insect in het echt eng vind dan breng je die angst in jezelf naar voren als je er een afbeelding van ziet. Je verbind onbewust de ene gedachte met de andere. Jouw hersenen maken een verbinding van voorstellingen: je ziet iets en je moet daarbij meteen aan wat anders denken. Dat gaat onbewust. Je weet het wel, maar je voelt iets anders.

Dat noemem we verafschuwen.! Denk ik

Ik denk dat het komt omdat je dat insect ineens veel groter ziet dan het in werkelijkheid is. Je bent gewoon dat een spin klein is en dat jij daar macht over hebt. Maar ineens zie je die spin enorm en in detail, zeker op je PC scherm en dan schrik je natuurlijk even.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100