Je kunt niet zomaar doorstromen vanuit het HBO naar een opleiding geneeskunde. Je voldoet dan niet aan de vooropleidingsvakken, hier voldoe je alleen aan met een VWO-diploma met de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde A of B. Met HBO-diploma, of het nu een HBO-propedeuse of een volledige HBO-opleiding is, moet je extra vakken bijscholen en word je niet standaard toegelaten. Je moet dan eerst de verplichte vakken alsnog halen op VWO-niveau, of je moet hiervoor speciale bijscholingscursussen volgen op de universiteit of speciale scholingsinstituten.
"Ik heb tenminste een propedeuse examen van een HBO opleiding, wat nu?
Bij tenminste een propedeuse opleiding van een HBO kom je niet automatisch in aanmerking voor de mogelijkheid om te loten voor de studie geneeskunde. Ook dan dien je vwo-deelcertificaten of universitair testimonia van de vier profielspecifieke vakken van het profiel Natuur & Gezondheid te behalen. Je volgt dan dezelfde procedure als VWO scholieren met een verkeerd profiel."
(Bron: http://www.ikwildokterworden.nl/vooropleiding)
Beter kun je dus na je HAVO het VWO gaan doen, en dan profiel natuur & gezondheid met natuurkunde, of natuur & techniek met biologie. Als je nu niet alle vakken volgt die je straks op het VWO zou moeten volgen, zou je ervoor kunnen kiezen om deze vakken alvast op te pakken (en indien nodig bij te spijkeren) op HAVO-niveau, zodat je daarna die vakken ook kunt doen op het VWO.
De studie geneeskunde duurt zes jaar, en specialisatie tot psychiater ongeveer viereneenhalf jaar. Reken erop dat de co-schappen niet altijd direct aansluiten op het 4e jaar en dat je na je afstuderen lang niet altijd direct een opleidingsplaats vindt, dus houd rekening met zo'n anderhalf tot drie jaar extra uitloop.
Dyslexie lijkt mij vooral lastig omdat de meeste tekstboeken in het Engels zijn, en je voor onderzoeksprojecten (inclusief je onderzoeksstage tijdens je studie) je ook in het Engels moet kunnen schrijven. Gelukkig werk je veel samen met anderen en is dan aan dat schrijven nog wel een mouw te passen waarschijnlijk, maar of het lezen van tekstboeken in het Engels voor jou een probleem zal zijn, kunnen wij natuurlijk niet voor jou beoordelen. Reken er wel op dat je op universitair niveau niet ontkomt aan engelstalige boeken. Als je hier echt op vast denkt te gaan lopen, zou je kunnen overwegen om een verwante HBO-opleiding te gaan doen, zoals sociaal psychiatrisch verpleegkundige of praktijkondersteuner GGZ.