Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe leer je lip-likken af bij een kind van 9?

Mijn zoon heeft lik-lip eczeem. Doordat hij inmiddels bijna (?) een dwangneurose heeft heeft hij schrale randen om z'n mond. Hij smeert de hele dag met een vette crème en inmiddels om de dag met een hormoon crème (beiden vd dermatoloog). Nu nog stoppen met likken..... Maar hoe????????? Wie heeft ervaring/tips?? Eerste foto is van voor de hormoon behandeling. Inmiddels (2e foto) is het vooral verkleurd. Help??

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

het is me niet helemaal helder of het hier een werkelijk een dwangneurose betreft. het lipliksyndroom kan tijdelijk zijn, maar ook een onderdeel/uiting van andere onderliggende problemen. mogelijk betreft het een (inmiddels) geconditioneerde gewoonte. het lijkt mij raadzaam hier met je huisarts over te spreken. wat je wellicht zou kunnen proberen is trachten het te voorkomen. geef hem bv suikervrij kauwgom zodat hij toch iets met zijn tong doet, en het likken aan de lippen lastiger wordt. maak hem er hem van bewust op de momenten dat hij aan zijn lippen likt. hiervoor zou je bv een bepaald teken af te spreken, zodat het liplikken mogelijk voor hem niet als 'beladen' of 'slecht' ervaren wordt. d.m.v van een afgesproken teken kan je hem er ook op bewust maken in het bijzijn van anderen zonder dat hij de aandacht trekt. ook zijn er oefeningen voor de mondmotoriek waardoor je zoontje zich wellicht wat meer bewust wordt van het liplikken, doordat hij zijn mond en tong wat makkelijker kan 'waarnemen' en hier wat meer vat op krijgt. ik weet niet of er bepaalde situaties zijn waarin het liplikken vaker voorkomt, maar wellicht zijn er op die momenten vrij makkelijk spelletjes/oefeningen dietoepasbaar om het juist dán te voorkomen of te verminderen. en uiteraard een pluim voor je zoon als hij zijn best doet (ook al lukt het niet) en als het goed gaat. ik neem aan dat je zoon begrijpt dat je dit gedrag niet afkeurt, maar je hem enkel wil helpen omdat je naar vind dat hij last heeft van zijn lippen. hou het zo luchtig mogelijk. als je hem er een paar maal op moet wijze, zeg dan bv. lastig he, zo'n moeder die overal op let, gevolgd door een knuffel (of wat anders waardoor hij weet dat je het begrijpt) tot slot: enkel belonen als het goed gaat hoeft niet altijd te werken. belonen als hij zijn best doet om het te veranderen is soms een belangrijkere motivatie als verandering om welke reden dan ook niet mogeljik is.

Bronnen:
http://www.huidarts.com/cgi-bin/patinfo.pl...
http://www.umcutrecht.nl/subsite/Schisis/V...

Oke, Dit probleem had mijn tante ook. Ze beloonde hem, als hij de hele week zijn lip niet likte kreeg hij een pakje pokemon kaarten. Ook kan je bijv. zijn lievelingskostje koken. Onderzoek heeft aangetoond dat belonen beter werkt dan straffen! Succes, Raiz

Van de psychologie van kinderen weet ik te weinig af om daar hulp bij te bieden. Maar ik weet wel een praktisch middel wat misschien kan helpen. Namelijk, ga hem blokfluit, mondharmonica, of een ander eenvoudig blaasinstrument leren spelen. Dat hij leert dat je je tong kunt gebruiken om mooie muziek mee te maken. In plaats van een allergische reactie van je mondhoeken te veroorzaken.

Moeilijk om af te leren omdat het waarschijnlijk onbewust gaat. Misschien helpt dit: Spreek met je zoontje een teken af, bv aan je oor trekken, zie je hem likken, roep zijn naam en trek aan je oor. Niets zeggen verder, hij weet wat je bedoelt. Geef hem nog een knipoog en een glimlach, jullie zijn zo samen bezig om hem bewust te maken van het likken om het daarna af te kunnen leren. Belonen met iets leuks als het goed gaat. Succes ermee.

heb mijn zoon het afgeleerd door voor dat ik na bed ging zijn mond er ruim er omheen dik insmeren met de zalf van de specialist dit heeft heel goed geholpen en is er zo ook van afgekomen je kunt het altijd proberen als ze slapen likken ze ook niet aan hun lippen

In de volwassenheid is OCD (dwangneurose) primair een angst stoornis. In de kinderlijke verschijningsvorm kan de OCD zich manifesteren door de behoefte aan aandacht (ook een angst) of kan het een manifestatie zijn van 'normaal' kinderlijk gedrag: de anti-aanpassing of de anale neurose die zeer sterk kan zijn. In de meeste gevallen manifesteren zich de gedragingen vanaf het derde levensjaar. Uw zoon is 9 jaar oud. Omdat de frequentie hoog is doe het mij daarom verwachten dat het weliswaar een pathologie op zichzelf kan zijn die ook vanzelf weer verdwijnt, er ook een fundamenteler probleem onder ligt dat voortspruit uit andere, onderliggende pathologieën: vooral depressie en beginnende psychosen. In deze gevallen verdwijnt het probleem met het behandelen van de depressie of de beginnende psychose. Een kinderpsychiater zal hier dan goede diensten kunnen verlenen. Als u zich hier echter niet in herkend dan is het beste advies om de tijd gewoon uit te zitten en hem (via beloning als opvoedingsmethode) er zelf achter te laten komen dat niet likken plezieriger is dan likken.

Bronnen:
http://ppcnpc.nl/?Theoretisch_Compendium_%...

Ik heb dit ook gehad ik had een suiker/melk allergie (heel irritant) ik likte ook de hele tijd om mijn lippen omdat het pijn deed. Maar bij mijn oma deed ik het niet want als ik het een hele dag niet deed kreeg ik het op de eind van de dag kreeg ik lego. Dat vond ik prachtig dus ik wou altijd naar mijn oma en toen kwam ik van de allergie af. Dus: geef een beloning ookal is het wat kleins hij zal het echt afleren zoniet?: geen idee

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100