Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik durf niet naar de universiteit door mijn sociale fobie? Wat moet ik doen?

Ik heb mijn hele leven al last gehad van sociale fobie. Daardoor is mijn middelbare en lagere schooltijd helemaal verpest. Dit komt omdat ik altijd de stille was en werd daarom ook meestal uitgesloten. Ik heb altijd gezegd later ga ik het beter doen. Nu ga ik diergeneeskunde studeren. Dierenarts worden is mijn grote droom. Maar als ik plaatjes zie van een nief met die vele studenten bonst mijn hart in mijn keel en kruip ik liever in een hoekje. Ik heb al verschillende therapieën gedaan en neem nu ook medicatie. Sertraline omdat ik ook dysthymie ofzo heb. Ik ben nu wel een blij persoon maar mijn angst is niet verbeterd. Ik kan geen dosis hoger nemen want ik zit al aan de hoogste. Ik weet het echt niet meer niks helpt. Ik heb ook nog nooit een vriend gehad of een eerste kus... Ik durf geen vakantiewerk doen laat staan autorijden. Durf niet alleen in de winkel binnengaan. Ik weet het niet meer hoe komt ik hier vanaf als niks helpt. Ik wil zo graaf dierenarts worden maar mijn fobie houdt mij tegen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Heb je wel eens van EMDR gehoord? Het helpt angesten trauma's en fobieen ook te verwerken. Het is een zeer goede therapievorm bij fobische klachten. Hier een linkje met wat informatie. Het is zelfs bewezen succesvol bij oorlogtrauma slachtoffers die geen oog meer dichtdeden en angst hadden om naar buiten te gaan ( agora fobie) Hoop dat het je helpt. http://www.psychologiemagazine.nl/web/Artikelpagina/Is-EMDR-een-goede-oplossing-voor-fobische-klachten.htm Ik kan ej wel nog meer voorbeelden geven van mensen uit mijn omgeving als je wilt. Doe ik wel via PM dan.

als je naar de universiteit gaat, weet niemand iets van je af, niemand kent je, eigenlijk begin je opnieuw met een schone lei ! er zijn genoeg mensen die opvallen omdat ze erg "leuk" zijn, of omdat ze "luidruchtig"zijn, of omdat ze slim zijn, of omdat ze ... vul maar in, er zijn ook mensen die "stil" zijn ! en daarvan ben jij er een, gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde, wat zou dat een saaie boel worden, echt waar. misschien kun je deze zomer besteden aan ontspanning. maak je niet zo "dik" over wat in het najaar komen gaat. probeer het niet als "probleem" te zien. kijk er naar als iets nieuws, wat het ook is, als iets leuks, als je droom die in vervulling gaat ! als je dat lukt, dan denk ik dat je het wel naar je zin zult hebben, want je leert straks voor wat je heel graag wilt worden: dierenarts! succes !

Ook ik ben ooit gediagnostiseerd voor dysthymie, ook ik heb een sociale fobie gehad (blijft een zwak punt). Ook ik heb jarenlang AD geslikt en therapieën gevolgd. Alle beetjes helpen maar wat mij het meest helpt is sporten (en dan niet 1xp.w. een beetje aanrommelen ofzo). Daardoor komt er een stof in mijn lijf vrij waardoor ik me beter voelde, meer aandurfde, meer zelfvertrouwen kreeg en ik met vallen en opstaan een sterk mens ben geworden. Ook heb ik na zeer veel jaren geaccepteerd dat ik rustig ben en pas los kom als de sfeer goed is. Die acceptatie (en er naar handelen) geeft mij rust in spannende sociale situaties. Dus wat jij MOET doen is sporten, liefst iedere dag een half uur en anders 2 à 3 keer p.w. intensief (joggen in buitenlucht?). En de confrontatie stapsgewijs aan gaan met situaties waar je bang voor ben. Omdat je sport gaat het (op den duur, het begint na 2 à 3 maanden) allemaal zooo veel makkelijker en kan je leren van de fouten die je zelf maakt. Heus, het is te leren, maar met vallen en opstaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100