Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

ik heb een zware vorm van autisme en ik lees dat mensen met een zware vorm van autisme niet zelfstandig kunnen wonen, hoe moet dat later voor mij?

ik ben 18 en een jongen

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit ligt voor een heel groot deel aan je intelligentie en de begeleiding die je krijgt en al hebt gehad. Als je intelligent genoeg bent, kun je ondanks je autisme best leren om zelfstandig te wonen. Misschien heb je begeleiding nodig in het begin met het hele huishouden en waarschijnlijk nog wel wat langer op gebied van financiën, maar die begeleiding is te regelen natuurlijk. Vraag eens informatie bij Stichting MEE.

Sommige mensen met autisme kunnen inderdaad niet zelfstandig wonen, maar anderen wel. Als jij nu goed in staat bent om zelfstandig te functioneren thuis en op school, dan is de kans best groot dat het met zelfstandig wonen op den duur ook zal lukken. Er zijn veel vormen van begeleiding mogelijk in je eigen huis. Vergelijk eens met een lichamelijke handicap: sommige mensen hebben alleen één keer in de week huishoudelijke hulp nodig, anderen (bijna) elke ochtend hulp van de thuiszorg, weer anderen een aantal keer per dag, en pas als dat allemaal niet kan, moet iemand in een woonvorm of een verpleeghuis wonen. Voor mensen met autisme of met bijvoorbeeld psychische problemen zijn er vergelijkbare vormen van zorg: je kunt zelfstandig wonen en hulp hebben bij je administratie en regelzaken, je kunt zelfstandig wonen terwijl je elke dag hulp krijgt bij je dagplanning en allerlei praktische zaken, en je kunt ook in een woonvorm wonen of in een instelling waar je continu begeleiders om je heen hebt. In Nederland heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor een persoonsgebonden budget (PGB) waarmee je zelf je zorg kunt inkopen. Dat kan ook voor woonbegeleiding, zodat het beter mogelijk is om hulp in te kopen zoals jij die nodig hebt, en er meer mensen zelfstandig kunnen (blijven) wonen. Als het voor jou niet mogelijk is om - eventueel met begeleiding - zelfstandig te wonen, dan zijn er woonvormen of instellingen voor begeleid wonen. Daar heb je dan een eigen kamer, soms een eigen appartement, terwijl er altijd begeleiding aanwezig is. Sommige mensen kiezen ervoor om dichtbij familie te wonen, bijvoorbeeld in een mantelzorgwoning zodat hun ouders of broer of zus hen kan helpen. Dus ook als helemaal zelfstandig wonen niet lukt, is er altijd wel een oplossing te vinden waardoor iemand wel zijn eigen plek heeft, en tegelijk goede zorg kan krijgen. Nu ben jij al 18, dus ik kan me best voorstellen dat je je afvraagt hoe het verder zal gaan, en dat je graag zou willen weten wat voor jou persoonlijk de mogelijkheden zoal zijn. Praat er eens over met je ouders of begeleiders, die zullen daar vast ook over nagedacht hebben. Jij bent volwassen, dus je mag - voor zover je dat kunt - zelf beslissen wat je zou willen. Je kunt ook eens advies vragen bij MEE (www.mee.nl) of de nederlandse vereniging voor autisme (http://www.autisme-nva.nl/) om te vragen of je eens een gesprek met iemand kunt hebben over de diverse mogelijkheden.

Je schrijft dat je een zware vorm van autisme hebt. Dat heb je waarschijnlijk niet zelf ondekt, maar blijkt uit jouw diagnosestelling. (DSM-IV)die een psychiater/psycholoog gesteld heeft. Dan heb je ook de mogelijkheid om een ZZP indicatie aan te vragen, waaruit zal blijken welke vorm van ondersteuning jij nodig hebt om een zo normaal mogelijk leven te kunnen leiden. Er zijn inderdaad veel vormen van woonbegeleiding mogelijk. Mijn ervaring met stichting Woondroom is heel positief, omdat deze stichting kleinschalige ouderinitiatieven ondersteund en uitgaat van de woonwensen van de bewoner. Autisme is onderdeel van jouw persoon, daarnaast heb je dezelfde wensen en verlangens als ieder ander jongvolwassene. Succes bij het vinden van een geschikte woonomgeving die die jou kan bieden wat je nodig hebt.

Bronnen:
www.woondroom.net

Goeie vraag, heel gezond dat je op jezelf wilt gaan wonen. Vraag in je omgeving die jou goed kennen, wat zeggen die, wat vind je zelf van idee: beschermd wonen, vraag eens bij de mee of je een keer kan komen samen met je ouders naar een instelling voor gehandicapten, probeer voor elkaar te krijgen dat je ook of je ouders met de bewoners gaat praten. Je krijgt dan ook goed beeld. Hoe zelfstandig ben jij? In huis bijvoorbeeld doe je huishoudelijke taken voor je moeder, help je vader met klussen in huis, en tuin? Misschien mag je zelfs een nachtje logeren bij een instelling zodat je kan proeven aan het zelfstandig wonen onder begeleiding. Leuk voor in de vakantie!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100