Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan betrapt worden veroorzaken dat je in shock-toestand verkeert? Zo ja, hoe komt dat?

Met shock-toestand bedoel ik: met de mond vol tanden staan (nauwelijks kunnen praten), nauwelijks bewegen, niet meer logisch kunnen nadenken.

Kan dit?

En zo ja, wat veroorzaakt (wetenschappelijk gezien) dat een mens in zo'n toestand kan raken bij het ontdekken betrapt te zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat kan ja. Die shock-toestand komt puur omdat je hersens niet kunnen functioneren op het moment dat je betrapt word. Het heeft te maken met een plotselinge combinatie van, angst, ongeloof, onbegrip, woede, enz. Je weet zelf op dat moment heel goed dat je "betrapt" bent, en juist daarom kun je 1 of 2 tellen niet meer bewegen of praten, omdat je hersens dan in principe overvallen worden. Je kan het een beetje vergelijken met schrikken. Als je schrikt maak je meestal ook een beweging die je niet in de hand hebt. Je hersens zijn hier niet op voorbereid, en geven als het waren een foutief seintje aan je lichaam. Bij schrikken schiet je lichaam in beweging, en bij betrapt worden word alles lam gelegd.

De toestand die jij beschrijft noemen ze 'freeze'. In stress kan de mens reageren volgens 3 principes: Fight, flight, freeze. Ofwel vechten, vluchten, bevriezen. Als je betrapt wordt dan schrik je. De ene mens zal vluchten, de ander vechten, en er zijn dus ook mensen die bevriezen en hekemaal nix doen. Dat zijn oer-reacties die in je zitten.

Dat kan. Het is afhankelijk van de gevolgen van het betrapt zijn. Hoe ernstig is de overtreding en hoe erg is de straf? Het is ook afhankelijk van jezelf. Ben je een schrikkerig type? Angstig? Wat heb je meegemaakt in je verleden, oftewel welke rugzak heb je bij je? Al deze factoren spelen onbewust mee. Dus je kan "dichtklappen", zoals men dat ook wel noemt, dat is een soort black-out.

Op het moment dat het gebeurt, schrik je zo hard dat als natuurlijk reflex plotseling heel veel adrenaline wordt aangemaakt die in verband staan met de flight, fight , freeze and surrender-reactie. Door die adrenaline gebeurt er zo veel in jouw lijf dat je kunt blokkeren. Later als je weer wat bij zinnen bent zul je ook een gevoel van moeheid hebben omdat je zo hard hebt gewerkt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100