Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kom ik van mij fobie voor BALLONNEN af?

Toegevoegd na 10 minuten:
Ik ben al van jongs af aan vreselijk panisch voor de knal van een ballon. Vooral het 'onverwachte' maakt me hysterisch. Als ik op een feestje ben met ballonnen ben ik voortdurend aan het scannen waar de ballonnen liggen en heb dan het liefst continu m'n vingers in m'n oren. Ik heb zelf een peuter en kom steeds vaker in aanraking met ballonnen. Wat moet ik doen om van mijn angst af te komen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zelf had ik een ontzettende maar echt ontzettende fobie voor spinnen. Ik had er zoveel last van dat ik heb besloten om in therapie te gaan. Gewoon omdat ik het zat was dat ik er zo bang voor was. Ik dacht ik kom daar nooit van af! Wat ze toen hebben gedaan is confrontatietherapie. Niet weglopen van de spin (ballon), door de angst heenzetten. Wat gebeurt er met de ballon als deze knapt, wat kan er met jou gebeuren als deze knapt. Mij hebben ze geconfronteerd met de spin. Stap voor stap. De confrontatie aangaan met de ballon, en door die angstzone heengaan. Niet je oren dichtdoen. Niet weglopen van de angst. Toegevoegd na 8 minuten: Dit word ook wel exposure genoemd. Je doet datgene waar je zo bang voor bent. Je gaat over je angstgrens heen, en beseft dan dat er eigenlijk niks gebeurt.

Misschien is het een idee om samen met je peuter een ballonnenfeestje te houden. Je blaast een aantal ballonnnen op (voorzichtig) en gaat dan samen bedenken op welke manier je ze kunt laten knallen. Met een schaar, een naald, een speld, of wat dan ook. En dan ga je, ook weer samen, uittesten wat de beste methode is. En als het lukt om de ballon te laten knallen, dan begin je te springen en juichen: hoera, het is ons gelukt! Door er op een manier mee bezig te zijn dat het iets leuks is voor jou en je peuter kun je hopelijk over je angst heenstappen. Zo'n harde knal is het toch helemaal niet.....

Je kan het beste oefenen met ballonnen. Je zou het ook samen met iemand kunnen doen die je vertrouwt en waar je je veilig bij voelt. Probeer eerst te wennen aan ballonnen in je omgeving, Blaas er een aantal op. Van kleine naar grote. Ga daarna langzaamaan knallen. Begin met de kleinste ballonnetjes. Kleine stapjes nemen en merken dat het wel meevalt als er een klein plofje is. Let wel, het is normaal dat je een beetje schrikt, dat doet iedereen. Je weet nu dat ballonnen niet zomaar knappen en je bent een beetje gewend aan de knalgeluiden. Laat een vriend nu een ballon knallen tussen 10 en 30 seconden nadat je een seintje hebt gegeven. Probeer ondertussen zo veel mogelijk te ontspannen. Als je deze stappen rustig kan doen, ben je een heel eind op weg.

Bronnen:
http://www.dokter.nl/index.php/Over-Dokter...

Stel jezelf de vraag wat er kan gebeuren als er een ballon knapt. En geef jezelf dan antwoord. Herhaal dit regelmatig, bijvoorbeeld als je met je kind naar een kinderfeestje gaat of als je ergens anders naartoe gaat waar je ballonnen kunt verwachten zoals een braderie. Je weet heel goed dat er niets gebeurt als er een ballon knapt maar op een gegeven moment heb je die fobie ontwikkeld. Door jezelf in te prenten dat er niets bijzonders gebeurt als er een ballon knapt gaat je onderbewustzijn daar in geloven en raak je de angst kwijt. Je kunt natuurlijk daarnaast, zoals anderen hier al zeggen, oefenen met het laten knallen van ballonnen. En je kunt misschien e.e.a. met elkaar combineren. Dus jezelf eerst de vraag stellen wat er kan gebeuren als die ballon knapt, dan jezelf antwoorden dat er niets bijzonders gebeurt en vervolgens een ballon laten knappen.

Heyy ik heb ook een hele erge ballonfobie gehad. Zo erg dat mijn ouders mij opgegeven moment me op therapie hebben gezet, hier begon ik met plastickzakjes dat iemand die opblies, en diegene kwam dan steeds dichter bij. Toen ik dat niet meer eng von gingen we steeds meer proberen dat ik ze zelf opblies. Toen ik dat niet meer eng vond moest ik ze gaan knallen. Opgegeven moment werd dit leuk! We hebben daarna hetzelfde gedaan met ballonnen, ik vind ballonnen nog steeds niet echt fijn. Maar ik steek niet meer m'n vingers in m'n oren en begin ook niet meer te huilen, Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Groetjes, Charly

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100