Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Welke ziekte had Joanna de Waanzinnige?

Ze was geestesziek. Kan een iemand uit de symptomen opmaken welke ziekte zij had?
Overdreven seksuele lust, ziekelijke jaloezie, opgewonden, slapeloos.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

was het geen staar? ;-) dat is niet meer te achterhalen of vast te stellen. veel psychische stoornissen/beperkingen/aandoeningen/ziektes overlappen elkaar en/of hebben dezelfde en soortgelijk symptomen. wie weet had ze wel meerdere stoornissen dan 1 (comorbiditeit) niet elk kenmerk hoeft te duiden op een stoornis.

De vraag is allereerst OF ze wel een ziekte had. Wikipedia zegt: Hoe 'waanzinnig' zij werkelijk was, valt niet meer vast te stellen. In Lier spreekt men nog wel steeds over "zot Jeanneke". Gezegd moet worden dat de ambitieuze mannen in haar omgeving, zowel haar vader, haar man, als later ook haar zoon, belang hadden bij deze verklaring. Het maakte voor hen de weg vrij naar de Spaanse troon, die haar als opvolgster van haar moeder Isabel toekwam." ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Johanna_van_Castili%C3%AB ) Vrouwen die in haar tijd machtig waren of dreigden te worden, dan wel zich openhartig uitspraken over dingen, werden nog weleens krankzinnig verklaard terwijl dat bij mannen in dezelfde situatie niet gebeurde. Zoals zulke vrouwen vaak het etiket 'hysterisch' kregen - een vrouw mocht bijvoorbeeld geen lustgevoelens hebben. En nee, uit een symptoombeschrijving waar de psychiatrie niet uitkomt, kunnen wij ook geen diagnose stellen, dus de vraag welke ziekte ze had, als ze die al had, is niet te beantwoorden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100