Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

is er een stof in je lichaam die laat zien of je depresief of blij bent?

zoja welke ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee zo'n stof bestaat niet, je gemoedstoestand is afhankelijk van vele stoffen tegelijk

Serotonine is een neurotransmitter die hierbij een rol speelt. Mensen met een depressie krijgen soms anti-depressiva voorgeschreven, en sommige van deze medicijnen zorgen ervoor dat de heropname van serotonine wordt geremd, zodat je je langer goed voelt. Dopamine is de tegenhanger van serotonine. Dit is een neurotransmitter die je afremt, en je blijheid af laat nemen. Neurotransmitters zitten in je hersenen, en kan je niet in het bloed 'zien'. Als je dit nog te lastig te begrijpen vindt moet je het even zeggen, dan zal ik proberen het wat minder ingewikkeld uit te leggen.

Bronnen:
http://gezondheidsweb.blogspot.com/2010/03...
http://gezondheidsweb.blogspot.com/2010/03...

Ja. Als je chocola eet, komt 'endorfine' in je hersenen vrij. Endorfine is een stof die door je lichaam gemaakt wordt, die voor een blij en gelukkig gevoel zorgt. Bepaalde stoffen die in chocola zitten zorgen ervoor dat de endorfine wordt aangemaakt. Endorfine zijn op morfine lijkende stoffen. Emoties zijn dus prikkels die geactiveerd worden door chemische stoffen zoals dopamine, ardenaline en/of endorfine. Elke stof heeft zijn eigen effect, een tekort aan adrenaline kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je lusteloos voelt (dit heeft ook te maken met de hoeveelheid van ijzer in je bloed en de hoeveelheid van magnesium). Het principe is eigenlijk heel simpel, je hersens en je lichaam zijn gewend om in een bepaalde balans te leven. Dit is een balans van chemische stoffen in je lichaam die allemaal samenwerken om te doen/kunnen wat ze horen te doen/kunnen. Wanneer deze chemische balans verstoord word kun je ziek worden, of je slecht/rot voelen.

Als je bedoelt of er een stof is die je kunt meten om te kijken of iemand blij of depri is: nee, zo'n stof is er niet. Er zijn wel allerlei stoffen die invloed hebben op hoe je je voelt, zoals anderen al aangaven, maar je kunt er niet zomaar een of meer peilen om te kijken hoe iemand in z'n vel zit.

VS vraagt of er stoffen in het bloed kunnen gezien worden die op depressie wijzen en daarop is het antwoord simpelweg NEE. Als je in een ziekenhuis komt met depressie, wordt er wel bloed afgenomen. Dat is om andere dingen te testen die tot depressie kunnen leiden. Zo kunnen slechte leverwaarden je je minder goed laten voelen. In dat geval wordt de lever behandeld waardoor je je beter gaat voelen.

In het bloed zijn bij stress meer hormonen dan normaal vindbaar nl (nor-)adrenaline, cortisol, Als gelukshormonen heb je bv oxytocine en bèta- endorfine. Deze zullen dus ook in verhoogde mate tijdens blijdschap in het bloed te prikken zijn. Ik kan me ook voorstellen dat histamine een rol kan spelen. bij sommige mensen ontstaan bij stress rode vlekken in de halsstreek.

Nee.om vast te stellen of iemand depressief is worden lijsten gebruikt.voldoet iemand aan een bepaald aantal van de in de lijst opgenomen kenmerken, dan kan dat een indicatie voor depressie zijn.als men het aan een te traceren stof zou kunnen zien,wat niet het geval is,zouden deze tijdrovende en niet altijd betrouwbare testen met de lijsten niet nodig zijn.het antwoord is dus nee,helaas.

Bronnen:
ervaringsdeskundige.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100