Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

heeft elk mens een (persoonlijheid)stoornis?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ieder mens heeft wel iets vreemds, of heeft z'n eigen aparte trekjes. Dat zeker. Elly en Rikkert zongen het al: "we hebben allemaal wat, we zijn allemaal raar ... en toch houden we van elkaar" ;-) Maar als je vraag is of iedereen een persoonlijkheidsstoornis heeft zoals gedefinieerd volgens de DSM: nee, zeker niet. Dat zijn nogal heftige stoornissen ook. Maar ook als je het hebt over andere psychische stoornissen, zoals depressie, angsten, eet- en slaapstoornissen: nee, lang niet elk mens lijdt aan een psychische stoornis. Gelukkig maar!

Ja, en dat noemen we uniciteit.

Nee. Het kenmerk van een persoonlijkheidsstoornis is dat diegene die het heeft, er langdurig en 'ontwrichtend' last van heeft. Wikipedia citeert de DSM (Diagnostic Statistic Manual, het handboek voor diagnose): "Om bij een patiënt de diagnose van een persoonlijkheidsstoornis te kunnen stellen, moet volgens het DSM-IV-TR aan de volgende criteria worden voldaan: A. Een duurzaam patroon van innerlijke ervaringen en gedragingen die duidelijk binnen de cultuur van betrokkene afwijken van de verwachtingen. Dit patroon wordt zichtbaar op twee (of meer) van de volgende terreinen: 1. cognities (dat wil zeggen de wijze van waarnemen en interpreteren van zichzelf, anderen en gebeurtenissen) 2. affecten (dat wil zeggen de draagwijdte, intensiteit, labiliteit en de adequaatheid van de emotionele reacties) 3. functioneren in het contact met anderen 4. beheersing van de impulsen B. Het duurzame patroon is star en uit zich op een breed terrein van persoonlijke en sociale situaties. C. Het duurzame patroon veroorzaakt in significante mate lijden of beperkingen in het sociaal en beroepsmatig functioneren of het functioneren op andere belangrijke terreinen. D. Het patroon is stabiel en van lange duur en het begin kan worden teruggevoerd naar ten minste de adolescentie of de vroege volwassenheid. E. Het duurzame patroon is niet eerder toe te schrijven aan een uiting of de consequentie van een andere psychische stoornis. F. Het duurzame patroon is niet het gevolg van de directe fysiologische effecten van een middel (bijvoorbeeld drug, geneesmiddel) of een somatische aandoening (bijvoorbeeld schedeltrauma)." http://nl.wikipedia.org/wiki/Persoonlijkheidsstoornis Dit zegt nog niets over wat voor soort persoonlijkheidsstoornis iemand heeft.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100