Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe verander ik mijn negatieve spiraal in een positief spiraal zodat ik overal weer van kan genieten?

Een tijdje geleden genoot ik van alles, van alle kleine dingen, zoals het weer, de natuur, de gezelligheid, mensen die leuke dingen zeiden etc. Na van loop van tijd is dit weggegaan. Ik zou heel graag dit 'genieten' weer terug willen hebben. Zelf ben ik een erg 'denk-mens'. Ik zie momenteel alleen maar negatieve dingen, zoals bijv. het vele huiswerk van school en de komende tentamens en examens. Ook vind ik dat ik wat af moet vallen en dit lukt ook niet zo goed. Verder denk ik dat anderen beter zijn dan ik in bepaalde dingen en heb ik een minderwaardigheidsgevoel. Dit komt voornamelijk doordat ik me heel vaak met anderen vergelijk. Ik wil weer van dit negatieve zelfbeeld af en ik zou zo graag weer willen genieten van de kleine dingen! Op school e.d. kan ik me altijd heel vrolijk en positief opstellen, maar als ik eenmaal thuis kom, ben ik weer erg negatief en reageer ik chagrijnig tegen mijn ouders. Ik wik écht weer genieten van het leven! Maar hoe pak ik dat aan? Welke stappen moet ik zetten? Hoe kan ik dit zelf oplossen?
Ook hecht ik veel waarde aan mijn geloof (christendom). Welke Bijbelteksten kunnen betrekking hebben op mij?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je schrijft over huiswerk, school en examens: dan neem ik aan dat je in de puberteit zit. De dingen die je noemt horen daarbij: negatief zijn, je niet lekker in je vel voelen, onzekerheid, druk/stress door school, niet tevreden zijn over je lijf (af willen vallen), je minderwaardig voelen/jezelf met anderen vergelijken en afreageren op je ouders. Daar heeft iedereen in meer of mindere mate last van. Voordeel is, dat het weer over gaat als je de volwassenheid nadert. Tot die tijd moet je er gewoon doorheen, net als iedereen. Maar dat betekent niet, dat je er niets aan kunt doen of dat je overgeleverd bent aan de grillen van de hormonen ;-) Wat ik hierboven schreef is om je aan te geven, dat er niks mis is met jou, dat het erbij hoort. Accepteer dat, dat scheelt al een heleboel. Het is, zoals het is en zoals het is, is het okee. Verder: wees je ervan bewust. En dat doe je al!! Dan is het volgende punt: als je merkt negatief te zijn, ontevreden bent, je onzeker voelt etc: zeg dat tegen jezelf. Als je alleen bent kan dat misschien hardop. Voorbeeldje: "ik voel me nu onzeker, omdat..... en dat is logisch: hoort bij de puberteit. Dan benoem je het voor jezelf. Dan kan je op dat moment beslissen, om bijvoorbeeld afleiding te zoeken, je leuk op te maken, een vriend/vriendin te bellen of iets waar je op dat moment behoefte aan hebt. Over genieten van de natuur en kleine dingen: wees je bewust van je omgeving en wees aandachtig. Dus met al je zintuigen en aandacht bezig zijn en ervaren, wat je op dat moment doet. Dan komt dat genieten vanzelf weer. Sorry, ik ben niet op de hoogte van Bijbelteksten, dus ik hoop, dat iemand anders je daarmee kan helpen. Veel succes!! Toegevoegd na 1 minuut: Pffff.... is wel een enorme lap tekst geworden.... is niet mijn gewoonte! Sorry ;-))

Misschien is mindfulness wat voor je.

Klinkt als het welbekende lenterdipje. Mensen zijn moe van de winter, het donker, binnen zitten, extra kilootjes, koude weer... Ook jij bent toe aan de lente. Komt allemaal goed, hoor. En die tentamens en zo, tsjah, daar kun je een hekel aan hebben, maar zie het als 'mijlpalen'. Elk gehaald tentamen brengt je weer dichter bij de zomer. En vooruitgang wb je toekomst. Weehoe, de lente komt zo!!!

Wat bij mij hielp was een leuke hobby zoeken iets wat je echt leuk vind. Zo leer je meestal ook weer leuke nieuwe mensen kennen. Ook vind ik het fijn om lekker te sporten zo raak je energie kwijt en trek je jezelf minder aan van sommige dingen of je kunt er beter tegen. Hoop dat je er iets aan hebt. En over die examens zorg dat je een kleinigheidje aan jezelf belooft als je er van af bent maakt niet uit of het goed is gegaan of niet gewoon jezelf belonen door iets leuks te kopen of iets leuks te gaan doen ;) Liefs,

Probeer een paar keer in de week lekker naar buiten te gaan en een flinke wandeling te maken. Hierdoor loop je je hersenen leeg en worden er ook de goeie stoffen in je hersenen aangemaakt, waardoor je je veel vrolijker gaat voelen.

Als je het wilt dan kun je vragen of een professioneel iemand met je meekijkt. Niet meteen iets psychologisch maar andere hulpverlening. De overtuigingen die je maakt doe je zelf en dat betekent ook dat je het zelf weer in positieve zin kunt veranderen. Daarbij is het erg goed dat een buitenstaander met veel kennis, ervaring en coachende capacitieten met je meekijkt en jou leert om weer een meer zonnige kijk op het leven te geven. Succes.

Ik denk dat je buitenhuis je gedrag is zoals het moet, en wat van je verlangt wordt: bijvoorbeeld gezellig, vrolijk hardwerkend voor school of werk, maar thuis hoef je niet zo te zijn als je moet zijn, maar zoals je bent. Daarom ben je thuis niet gezellig omdat je je frustraties af moet reageren, omdat je dat op school niet kan,anders krijg je problemen, of bij je vrienden of klasgenoten moet je heel populair doen terwijl je misschien niet iedereen even aardig vindt. Thuis hoor je eerlijk over je gevoel te praten en hoor je daar ook weer aan afspraken te houden van je ouders en andere huisgenoten. Ik denk dat je beter ook buitenhuis eerlijk naar je gevoel moet denken en uitstralen dat je gewoon niet elke dag een vrolijke meid maar gewoon iemand die niet perfect is, dus ook een rotdag hoort hierbij. Je hoeft niet altijd vrolijk en gezellig te zijn of populair, je bent een mens en geen robot die opdrachten krijgt en volgens een standaard patroon moet uitvoeren. Bijbelteksten ken ik niet, maar misschien dit: God houdt van je zoals je bent.

zoek zelf afleiding, je vertelde zelf dat je van de natuur houd , ga lekker wandelen in de natuur of fietsen. Ikzelf heb altijd baat bij het fotograferen in de natuur, het verzet je gedachten wat , je bent bezig en langzaam aam kom je weer tot het moment dat je van de zang van een vogeltje of dat prachtige bloemetje of van die zeldzame paddestoel kunt genieten. Je zult je zelf daartoe moeten dwingen om zover te komen om überhaupt tot daden over te gaan , maar probeer het dwing jezelf om iets te ondernemen en je zult merken dat het helpt , niet na 1 of 2 keren , nee doe dat enkele maanden , liefst dagelijks en anders zeker een paar keer in de week , ga jezelf er voor inzetten , je kunt het, maar je moet het zelf doen. En wat betreft je geloof , ook jij weet dat ook jij met al jou moeilijkheden in gebed tot God mag komen. Ga serieus in gebed , niet gauw gauw , nee stort je hart uit voor God , Hij weet van jou moeilijkheden af , Hij wil jou ook helpen , ga in gebed, buig je knieen , en vraag og God jou nabij wil zijn en jou uit deze moeilijkheden wil halen. Ik ben er van overtuigt dat God geen oprechte bidder laat staan , Hij zegt zelf : " Komt allen tot Mij , allen die vermoeid en belast zijn , en Ik zal u rust geven " Ik weet zeker als je God hierom vraagt , dat jij je rust weer terug vindt en dat je weer volop kunt genieten van alles wat op jou pad komt. Heel veel sterkte en ik hoop dat ik je een klein beetje een richting heb kunnen aangeven waar jij wat aan hebt

Als het op school beter lukt om je positief op te stellen dan bv. thuis bij je ouders, dan is dat misschien iets om over na te denken - misschien is het een idee om je energie wat meer te halen uit dingen buitenshuis (dus niet te veel bij je ouders zijn, maar op plekken waar je positieve energie van krijgt, bv sportclub ed)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100