Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Zouden kinderen met ADHD er baat bij hebben als leerkrachten soms de klas laten springen en rennen?

Zouden kinderen met ADHD die moeite hebben om stil te zitten er profijt van hebben als de leerkracht tussen de reken- en taallessen door af en toe de kinderen laten springen, gek laten doen en laten rennen door het lokaal (En dat de kinderen daarna uiteraard weer serieus aan het werk gaan)? Zou het kind met ADHD daarna makkelijker stil kunnen zitten en bijv. niet meer hele tijd met zijn benen bewegen? En is dit al onderzocht? Dit omdat er steeds minder geld is voor het onderwijs en steeds meer kinderen een 'rugzakje' hebben en die kinderen wel gewoon met kinderen zonder rugzakje in de klas zitten.
En sowieso kan het geen kwaad als 'normale' kinderen wat meer beweging krijgen ;)

Toegevoegd op 13 januari 2020 17:34: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Uit de bron: ...** Dat ‘bewegend leren’ een positieve invloed heeft op het leren werd in de Verenigde Staten aangetoond voor het programma Physical Activity Across the Curriculum (PAASC), waarbij basisschoolleerlingen anderhalf uur per week bewegend leren en hun prestaties op rekenen, lezen en schrijven hierdoor verbeterden.** https://www.nro.nl/kennisrotondevragenopeenrij/presteren-kinderen-beter-door-bewegend-leren/ ------- De kans is groot dat zowel de kinderen als de leerkrachten er baat bij hebben. Hebben wij het over alle kinderen aangezien van een kind verwacht wordt urenlang stil te zitten en stil te zijn. Ook nog de grotere klassen, het scheelt nogal of er 10 kinderen meer in de klas zitten. Het wekelijkse gymnastiek uurtje is veel te weinig. Zoals bekend spelen kinderen gemiddeld minder buiten en bewegen veelal weinig meer dan met gamen/phone. Een voorbeeld om dat te doorbreken zou kunnen zijn om de klas anders in te richten met dezelfde tafels/stoeltjes zodat er meer ruimte is voor de kinderen om te bewegen. Zoals springend/huppend sommen maken en zingend rondjes om de tafeltjes lopen. Daardoor toegenomen aandacht, meer controle op impulsief gedrag, betere leerprestaties door het extra bewegen. Dat is dus winst, ook voor de leerkracht die in eerste instantie meer werk er aan krijgt. Het is een hot topic ook wetenschappelijk onderzocht, maar er is nog geen defitief/hard bewijs voor een positieve invloed op lange termijn. ------- Antwoord: Alle kinderen, laat staan kinderen met ADHD, hebben baat bij meer beweging. Zo logisch, je hoort wel eens 'wat stuitert er door de klas' precies... een kind met ADHD. Om niet continu onverwacht te stuiteren zouden er veel meer bewegingsmomenten moeten zijn. Tussen de lessen door kan, maar TIJDENS de les is veel effectiever, boeken ophalen of schriften uitdelen 6. Zorg voor voldoende beweging op school Kinderen met ADHD hebben veel behoefte aan beweging. Bespreek met de leraar welke extra mogelijkheden er zijn in de klas. Tussen elke les zou er een moment moeten zijn om even te bewegen. Het ophalen van de boeken, het uitdelen van de schriften, even een wandeling naar een andere klas voor een boodschap, vaker toestemming voor een wc bezoek, een rondje rond de school rennen; het kan vaak het verschil maken! https://www.jmouders.nl/zo-help-je-je-kind-met-adhd-op-school/

Toegevoegd op 13 januari 2020 19:06: tekst
Bronnen:
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/06/11/laat-...
https://www.nro.nl/kennisrotondevragenopee...

Ja, op school moesten drukke kinderen uit mijn klas weleens een rondje om de school rennen/lopen als ze te druk waren. Als je beweegt verbruik je energie wat je eventueel (natuurlijk niet altijd in het geval van ADHD) een tijdje rustiger zou kunnen maken

Beweging is goed. ADHD is echter een aandachtsstoornis. Met ADHD ben je snel afgeleid en dan richt de aandacht zich op iets anders. Het kan heel goed zijn dat iemand met ADHD aan het hardlopen is en dan ineens iets ziet wat zijn aandacht trekt. Dan gaat de aandacht niet meer naar het bewegen, maar naar datgene wat de aandacht trekt. Het is ongeneeslijk, maar het kan wel gedempt worden door medicijngebruik.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100