Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kan ik me minder snel vernederd voelen?

Ik voel me heel gauw persoonlijk vernederd. Vandaag ook weer, omdat iemand liever met iemand anders een sketch wilde doen dat met mij. ik kreeg de tranen in mijn ogen, terwijl het me eigenlijk nu ook niet zoveel kan schelen.
Mijn baas heeft ook achter mn rug dingen geregeld, en hopla, in plaats van boos of zo te worden voel ik me verdrietig en vernederd en begin te huilen.
Ook bij mijn vriend voel ik me heel snel vernederd, mijn zelfwaardegevoel hangt helemaal af van wat hij zegt. Ik bedoel als hij zegt "je ziet er zo opgezwollen uit vandaag" dan voel ik me de hele dag rot. Ik heb me dan mooi gemaakt voor hem en voel me in de grond geboord.
Als mijn zus zegt dat mn haar slordig ligt, voel ik me ook vernederd. Of als mensen meer aandacht besteden aan mijn zus dan aan mij, dan voel ik me ook echt door de grond gaan, voel me compleet onaantrekkelijk en compleet depri
Het vervelende is vooral dat ik hierop blokkeer, dat ik dus alleen maar die vernedering voel en dat die alle andere gevoelens maskeert. Daarom kan ik ook niet echt goed reageren. Alleen huilen dat lukt, maar dat vind ik dus ook echt niet leuk, het toont zo belachelijk alsof je jaloers bent (misschien ben ik dat dan ook, maar om daarvoor dan te huilen is toch wel straf).

Toegevoegd na 21 uur:
ik voel me zelfs vernederd als mijn vraag verwijderd wordt op goeie vraag merkte ik vandaag. om maar te zeggen, dat ik me alles zo persoonlijk aantrek, terwijl ik met mijn verstand ook wel weet dat deze reactie van mezelf overdreven is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Door in de eerste plaats te aanvaarden dat je momenteel heel gevoelig bent voor reacties van anderen en door dat vervolgens heel duidelijk aan te geven aan de mensen waarmee je dagelijks of regelmatig optrekt. Doe dat best op een moment waarop jij je minder gevoelig of zelfs heel sterk voelt. Of schrijf het op en laat het lezen door die anderen want soms dringen geschreven woorden beter tot anderen door dan gesproken woorden. Besef ook dat degenen die niet zo gevoelig zijn als jij echt geen flauw benul kunnen hebben van hetgeen jij doormaakt omdat zij dat zelf nog nooit ervaren hebben. Vanuit eigen ervaring weet ik dat ze zelfs geen blijf weten met dit soort gevoeligheid. Zelfs als je zou zeggen dat ze bot klinken dan gaan ze jou raar aankijken omdat ze zichzelf niet als dusdanig ervaren. Hou daar dus rekening mee en observeer die anderen voortaan Bewuster. Dan merk je al heel snel op dat je in wezen niets maar dan ook niets persoonlijk dient te nemen. Hun inlevingsvermogen is gewoon beperkter dan het jouwe. Lees ook eens een boek of een artikel over HSP of Hoog Sensitieve Personen. Ik heb hieronder twee links bijgevoegd, lees ze aandachtig en haal op tijd en stond eens héél diep adem en trek je mondhoeken op terwijl je de volgende woorden denkt of luidop zegt: "Emotie Weg Wijzer Gepakt" Daarna adem je heel Bewust Glimlachend deze woorden in en uit... het zal je verbazen hoeveel effect zo'n eenvoudig zinnetje heeft op je gemoedstoestand. Je kan daarmee ook de drang tot huilen milderen. Wat ik je wel aanraad is om nadien (als je thuis of ergens alleen bent) toch eens goed uit te huilen want daarmee ontlast je jezelf van alle spanningen die jij als gevoelig persoontje hebt opgepikt zonder het te beseffen. Andere doeltreffende manieren om het huilen en jouw algemene gevoeligheid te milderen zijn: - neuriën - zingen - glimlachen, lachen, schaterlachen - bewegen - ademstop van min. 30 seconden - jezelf meermaals daags uitrekken zoals een kat - jezelf complimentjes geven voor de spiegel Hiermee geef je spanningen of spanningsvelden geen kans om zich te verankeren op jouw gevoelssensoren. Maak elke keer als je je geblokkeerd voelt, vanwege een opmerking of een onbegrepen blik van anderen, gebruik van minstens één van deze eenvoudige doch efficiënte hulpmiddelen. Ze helpen echt om jezelf sneller op de golflengte van die ander af te stemmen. Liefs, Succes en ontzettend veel Begrip van me!

Bronnen:
http://hspvlaanderen.exesgcv.com/hsp_watisdat
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoogsensitief_persoon

Het is natuurlijk nooit leuk als mensen je teleurstellen of afwijzen. Alleen is het vervelend als je hierdoor helemaal blokkeert omdat je je vernederd voelt. Je kunt leren om hun mening minder belangrijk te vinden, zodat je niet helemaal van slag bent als zoiets gebeurt. Vraag twintig mensen om een schilderij te beoordelen. Ieder mens heeft een eigen smaak en er zullen heel uiteenlopende beoordelingen worden gegeven: van heel stom tot prachtig mooi. Leer van jezelf te houden, van de mens die je bent. Van je goede kanten én van je zwakke kanten. In het geval van je baas zou je er op terug kunnen komen en zeggen wat je dwars zit en waarom je je gepasseerd voelt. Hij deed het achter je rug om en dat hoef je niet klakkeloos te accepteren. Ook al verandert er niets, je hebt het toch kenbaar gemaakt en dat geeft je een beter gevoel dan nietsdoen. In de andere gevallen is het soms slikken. Als je niet zo lekker in je vel zit, kan zoiets hard aankomen. Misschien bedoelt je vriend er niets negatiefs mee als hij zegt dat je er opgezwollen uitziet? Niemand is perfect, dus als je haar slordig zit of niet: dat maakt je als mens niets minder waard. Zeg volgende keer gewoon: liefde kijkt niet met de ogen maar met de ziel. (ik geloof dat hakespeare dit ooit heeft gezegd) Hier alvast een beginnetje http://www.frederike.eu/HoudenVanJezelf.html Toegevoegd na 1 minuut: de S is weggevallen, moet dus Skakespeare zijn.

Ik denk dat jij een cursus zelfvertrouwen moet gaan volgen. Vraag je baas of hij (mee)betaalt. Want je zult er beter door gaan functioneren en daar is hij ook bij gebaat. http://www.sn.nl/persoonlijke-ontwikkeling/Persoonlijke-effectiviteit/Assertiviteit/Assertiviteit-thema.htm http://www.learnit.nl/index.php?c=1964&gclid=CMifw7Pswa4CFYaCDgodNndvVg Misschien is dit iets om mee te beginnen. Online leren:Lekker in je vel Geldigheid:Na activeren 90 dagenKosten:€ 39,95 https://www.libelleacademy.nl/themas/psychologie-spiritualiteit/online-leren/lekker-in-je-vel?gclid=CP-Dx7rswa4CFYeGDgodXEBpXA Toegevoegd na 1 uur: Je bent nooit te oud om te leren! Nooit te oud om aan jezelf te werken.

Ik ben geen deskundige op dit gebied, maar mijn gezond verstand zegt dat dit niet simpel is op te lossen met allerlei trucjes. Vaak komt dit door dingen die zich in de jeugd hebben afgespeeld of door ingrijpende persoonlijke gebeurtenissen. Een psycholoog of psychiater kan hier veel meer over zeggen. Laat je adviseren door je huisarts.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100