Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kom ik toch aan die nare dromen? En hoe kom ik er weer vanaf?

Ik heb gedurende een jaar al dagelijks last van nare dromen. Vaak betreft het mijn vriend die mij verlaat, of ik moet heel veel zwemmen om bij hem te kunnen komen. Maar ook droom ik over slechte herinneringen met een ex vriend uit mijn puberteit.
Als ik wakker wordt ben ik zo onder de indruk van de droom, dat ik soms huilend wakker kan worden. Ook kan het mijn hele dag beïnvloeden, ik blijf er mee bezig.

Huisarts houdt het bij het verwerken van indrukwekkende gebeurtenissen. (Mijn ex vriend was niet bepaald een lieverdje.) Advies was om veel te praten met mijn omgeving. Dit helpt helemaal niks.
Ik kom niet verder in de psychische en gezondheidszorg.

Voor mijn gevoel ben ik de ervaringen met mijn ex vriend helemaal te boven en heb ik alles goed verwerkt. Ik heb geen stress, ben heel gelukkig en houd me niet bezig met de onderwerpen van mijn dromen. Ben ook echt niet bang om mijn huidige vriend te verlaten...

Vanwaar dan die dromen?
En wat kan ik doen om deze te verminderen of zelfs te verhelpen?
Kan het misschien te maken hebben met mijn werktijden? Ik draai bijna iedere week meer als 3 nachtdiensten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Stress, of nare gebeurtenissen in het verleden, kunnen inderdaad een oorzaak zijn van nachtmerries. Zonder de bewuste remming van je wakkere brein, en de controle die dit geeft over je emoties, komen er soms dingen boven die je overdag heel goed kunt handelen, maar die 's nachts heftige emoties oproepen. Ook kan inderdaad je dag- nachtritme hiermee te maken hebben. Je slaappatroon kan verstoord raken hierdoor, je kunt bijvoorbeeld sneller in de REM-slaap terecht komen als je een hele tijd achter elkaar wakker bent geweest, of je wordt wellicht wat vaker wakker 's nachts, dit zorgt ervoor dat je je dromen beter onthoudt. Maar ook bepaalde voedingsmiddelen, een slecht geisoleerde of te warme slaapkamer kunnen een rol spelen. Je zou een dagboekje bij kunnen houden waarin je dingen noteert als hoe laat je bent gaan slapen en hoe lang je wakker was, of je gewerkt hebt of niet, wat je hebt gegeten voordat je ging slapen, en eventuele bijzonderheden van die dag. Het kan zijn dat je daarmee een patroon vindt, en wat zicht krijgt op factoren die meespelen. Verder heeft je huisarts gelijk, het KAN zijn dat herinneringen uit het verleden je 's nachts parten spelen, en van je af praten, of eventueel psychologische hulp zoeken om te kijken of je zelf nog dingen over het hoofd ziet (misschien hebben bepaalde ervaringen toch een grotere impact gehad dan je nu denkt) kan zeker helpen. Alleen heeft dat vaak invloed op de lange termijn, en jij wilt natuurlijk sneller van je dromen af. Maar ook: het kan evengoed een andere oorzaak hebben dat je deze dromen hebt. Er zijn behandelaars die experimenteren van het aanleren van lucide droomtechnieken als behandeling voor nachtmerries. Droom je wel eens lucide? Dus dat je je bewust bent van het feit dat je droomt terwijl je aan het dromen bent, en eventueel ook je droom kunt sturen? Lucide dromen helpt absoluut tegen nare dromen, omdat je simpelweg de droom kunt aanpassen of kunt kiezen voor een andere droom wanneer je een nare droom hebt. Je zou wat informatie hierover kunnen opzoeken: veel mensen dromen spontaan lucide, maar er zijn ook technieken waarmee je jezelf dit kunt aanleren, of waarmee je je controle over je dromen kunt vergroten. Kijk verder ook eens kritisch naar je slaapomgeving, en als het mogelijk is, probeer dan minder nachtdiensten te draaien. Grote kans dat dit ook werkt, want overdag slapen geeft bij veel mensen meer levendige dromen dan 's nachts.

Je kunt proberen met een niet te volle maag te gaan slapen. Mensen die vlak voor het slapen nog (zwaar) eten, hebben vaker last van nachtmerries.

De dromen willen je iets zeggen. Willen ze dat je ergens bewust van wordt, dat je iets gaat verwerken? Lastig om te kijken of het een trauma is of een stem in jou wat je iets wil vertellen om ervan te leren. Mogelijk kun je (laten) onderzoeken waar de kneep zit. Bij een traumaverwerking kun je denken aan EMDR en anders mogelijk een hele goede coach die technieken kan hanteren die helpen om bepaalde zaken gewaar te worden zoal bv d.m.v Voice Dialogue. Succes met het vinden van een goede mogelijkheid van verwerken/oplossen

Dromen zijn zelden rechtstreekse boodschappers. het is bv. niet omdat je droomt dat je met je huisarts naar bed gaat dat je ook maar enig verlangen naar die persoon koestert. Het kàn natuurlijk maar meestal is dat dus niet het geval. Dus rechtstreeks zeggen van "je dromen hebben te maken met je ex" lijkt me wat kort door de bocht. Alle goede bedoelingen van je huisarts ten spijt, zo werkt het normaal gezien niet. Anderzijds heeft hij wel gelijk als hij zegt dat een droom je helpt de dingen te verwerken. Maar je onbewuste gebruikt hiervoor een andere taal dan je bewuste. Neem nu het voorbeeld van hierboven, zo een droom zou kunnen betekenen dat je - minder angst moet hebben om naar je arts te gaan - behoefte hebt aan iemand die naar je gezondheidsklachten luistert - een partner wil met status - enz enz enz Wàt een droom juist betekent is maw niet zo makkelijk te achterhalen. Er bestaan wel droomboeken die algemene verklaringen geven, maar die zitten vaak in een nogal freudiaanse hoek (bv. als je droomt van een stok is dat in die boeken dan sowieso een penis...). Reden is natuurlijk dat Freud de pionier was van de "traumdeutung" en er veel werken nog naar hem refereren. In ieder geval : als je altijd nare dromen hebt betekent dat iets. Iets wat je bewust waarschijnlijk niet waar wil hebben maar wat er onbewust nog zit. Het beste is om de dromen op te schrijven, maar dat is een huzarenwerk als je 's nachts wakker wordt. Hoe dan ook ,ik heb dat een tijdje gedaan en begon er lijnen in te zien. Belangrijk is dat je alle stukjes van je droom opschrijft. En daarvoor zijn die boeken over dromen dan weer wel goed. Ze geven je vaak tips over hoe je met dromen kan omgaan om ze beter te begrijpen. Zolang je ze naast je legt en er niets mee doet zal je onbewuste de boodschap aan je willen doorgeven. belangrijk dus om er toch even naar te luisteren, en volgens mij is dit dan ook de enige manier om van die dromen af te geraken. (Aan de andere kant : mocht je ervoor open staan kan je met meditatie ook nauwer contact maken met jezelf en je onbewuste drijfveren).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100